Kudrickij: Ukrajna nem tervez kikapcsolásokat a lakossági áramfogyasztóknál, de…

2024. április 26., 16:32 , 1207. szám

Az Ukrenerho Nemzeti Energetikai Társaság kénytelen lesz a villamosenergia-fogyasztást korlátozó ütemtervet alkalmazni az ipari fogyasztóknál, ha ez év tavaszán és nyarán az erőművek karbantartási munkái során hiány lép fel a rendszerben. Erről a társaság vezetője, Volodimir Kudrickij számolt be az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában, amelyet a sud.ua idézett április 18-án.

Az illetékes megjegyezte, hogy az orosz támadások által az ukrán energiarendszerben okozott jelentős rongálás után az erőművekben – köztük az atomerőművekben – kezdetét vette a javítási kampány, s egyre több termelőkapacitást kell majd kivonni karbantartásra tavasszal és a nyáron. Következésképpen időről időre hiány keletkezhet az elektromos rendszerben.

Kudrickij elmondta, az Ukr­enerho azt tervezi, hogy Európából importál majd áramot ebben az időszakban, és ha ez nem lesz elég, akkor a szomszédos országokból sürgősségi segítséget von be, illetve bizonyos fogyasztáskorlátozó ütemterveket alkalmaz az ipar esetében.

„A hiány néha akár meg is haladhatja azt az árammennyiséget, amelyet az ukrán energiarendszer Európából fizikailag importálni képes. Ilyenkor hiába kérünk sürgősségi segítséget és hiába vonunk be importot, az még mindig nem elég. Ezekben a helyzetekben alkalmazható az energiarendszer kiegyensúlyozásának kiegészítő eszközeként a fogyasztók korlátozása” – magyarázta Kudrickij.

Ugyanakkor kijelentette, hogy jelenleg Ukrajnában nincs tervben a lakosság áramellátásának korlátozása.

„Jelenleg nem tervezünk olyan ütemterveket alkalmazni, amelyek a háztartások kikapcsolásához vezetnek. Ez sajnos nem vonatkozik Harkivra, ahol az a sajátságos helyzet, hogy a város szinte minden energetikai létesítménye megsérült. Más régiókban azonban nem tervezzük kiterjeszteni a korlátozásokat a lakossági fogyasztókra” – biztosított Kudrickij.

 (hk/sud.ua)