Szívet melengető ünnepi koncerttel köszöntötték az édesanyákat a munkácsi magyar intézmények növendékei

2024. május 13., 13:09 , 1210. szám

Nincs a világon ahhoz fogható szeretet, mint amilyet egy édesanya érez a gyermeke iránt: az anya és gyermeke között van a teremtés legtisztább szeretete; az anyai szeretet üdvösség, béke, nem kell megszerezni, nem kell kiérdemelni, az anyai szeretet feltétel nélküli.

Szívhez szóló ünnepi koncerttel köszöntötték az édesanyákat és a nagymamákat a munkácsi magyar intézmények – a Szent József Óvoda, a II. Rákóczi Ferenc Középiskola, valamint a Szent Márton Plébánia hittanosai és kiskórusa – növendékei a Munkácsy Mihály Magyar Ház dísztermében megtartott anyák napi ünnepségen május 12-én.

Anyák napja az egész világon kiemelt ünnepnap, melyen köszönetet mondunk azoknak, akik életet adtak nekünk. Van abban egyfajta varázslat, amikor az év legszebb évszakában a természet újjáéled, s éppen ilyenkor, május első vasárnapján köszöntik a gyermekek is az édesanyákat. Ezekben a napokban a gyerekek virágokkal sietnek haza, s megköszönik anyukáiknak azt a tengernyi jóságot, szeretetet, amit szavakkal nehéz kifejezni. A munkácsi gyerekek is lázasan készültek, hogy köszönetet mondjanak a féltő gondoskodásért, az óvoda vagy az iskola kapujáig kísérő biztató tekintetekért.

Az anyukákat elsőként a római katolikus óvoda növendékei köszöntötték verses-táncos összeállítással, majd Pliszka Katalin magával ragadó zongora-előadását hallhatta a közönség. Somkó Karina ritmikus gimnasztika előadását követően a Munkácsi Szent Márton Plébánia hittanosai és kiskórusa megható versekkel és énekkel köszöntötte az édesanyákat. Hripta Anasztázia kifinomult táncbemutatója után Kosztyu Emília, Popovics Piroska és Pónitz Emma lépett színpadra, akik népdalcsokrukkal elkápráztatták a hallgatóságot. Ezt követően a Rákóczi-középiskola kiskórusa az ismert Legyetek jók, ha tudtok című dalt énekelte el, melyet Brancsik Anna a nagymamákat megszólító versmondása követett. A negyedik osztályosok ezután meglepetésként elénekelték a Danke, Mama című, anyukáknak szóló német gyerekdalt. Szokolova Katalin gitárjátéka, Hripta Anasztázia és Burger Katalin tánca, valamint Sponták András zongorajátéka után a koncertet az iskola kiskórusának kedves dala zárta. Az ünnepi műsor egy-egy pillanata örömkönnyeket csalt a jelen lévő anyukák és nagymamák szemeibe. A titokban köszöntőverseket és dalokat tanulgató gyerekek anyukáiknak kedves meglepetéseket, apró ajándékokat is készítettek, melyeket a rendezvény végén adtak át számukra.

A kultúra és hagyományaink őrzése és továbbadása nemzeti megmaradásunk záloga. Az édesanyák és nagymamák köszöntése pedig amellett, hogy szívet melengető, a közösséget összekovácsoló erővel is bír. Schink István, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója újságírónknak elmondta, hogy az országban dúló háború és az ebből adódó elvándorlás miatt sajnos a munkácsi magyar közösség létszáma is megcsappant, ugyanakkor úgy véli, hogy ha meg akarják tartani iskoláikat, templomukat, akkor az ilyen összejövetelekre nagy szükség van.

Pfeifer Anita, a Munkácsy Mihály Magyar Ház kulturális menedzsere az ünnepi koncertet követően aláhúzta: kulturális központként működésük óta egyik fő céljuk, hogy felkaroljanak minden olyan kezdeményezést, amely a közösséget építi, valamint hozzájáruljanak az ilyen és ehhez hasonlóan fontos, a nemzeti összetartozás érzését erősítő, a magyar kultúra őrzését és a hagyományok átörökítését célzó rendezvények megvalósításához a Latorca-parti városban is.

CsA