Igazságügyi miniszter: Hiba lenne megkérdőjelezni az elnök legitimitását

2024. május 16., 14:42 , 1210. szám

Denisz Maljuszka ukrán igazságügyi miniszter óriási hibának tartaná megkérdőjelezni Volodimir Zelenszkij legitimitását elnöksége hatodik évében. Mint azt a miniszter a BBC Ukrajinának adott, május 10-én megjelent interjújában hangsúlyozta, a törvény szerint „az elnök megbízatása a következő (államfő – a szerk.) megválasztásáig tart”.

„De az Alkotmány számos rendelkezése úgy van megfogalmazva, hogy aki azt keresi, mibe köthetne bele, mire alapozhatna összeesküvés-elméletet, az megtalálja. Ezért sok hangoskodásra és kiabálásra lehet számítani, különösen, ha abból indulunk ki, hogy az Alkotmány szerzői-kidolgozói nemigen hittek egy teljes körű háború lehetőségében Ukrajna részvételével, és ezért meglehetősen ügyetlenül viselkedtek az Alkotmányban rögzített vonatkozó rendelkezésekkel kapcsolatban. Sok minden abból, ami az Alkotmányban a háborús időkre vonatkozik, enyhén szólva nincs ideálisan megfogalmazva. Ez kétségtelenül alapul szolgálhat különféle összeesküvés-elméletekhez” – ismerte el.

Újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető jelezte, meggyőződése szerint az Alkotmánybírósághoz fordulni értelmezésért ebben a helyzetben „óriási hiba lenne”.

„Sőt, valószínűleg most már késő megtenni, mert éppen egy ilyen megkeresés jelentené azt, hogy a kérdés fennáll, kétségek merülnek fel, azok megalapozottak, s ennek a helyzetnek a rendezéséhez magának az Alkotmánybíróságnak a tekintélyére van szükségünk.

Az ország kommunikációs és biztonsági helyzetére tekintettel jelenleg hivatalosan és nyilvánosan megkérdőjelezni az elnök legitimitását óriási hiba lenne. Ezért úgy gondolom, jelenleg nincs értelme az Alkotmánybírósághoz fordulni. Egyszer majd talán lehet, de ismétlem: nem ebben a szakaszban” – hangsúlyozta Maljuszka.

Ukrajnában az államfő hivatali ideje 5 év. A soron következő elnökválasztást március 31-én kellett volna megtartani. Ugyanakkor Ukrajnában az elterjedt vélekedés szerint törvény tiltja a választások megtartását hadiállapot idején.               

  (ntk/bbc.com)