A Külügyminisztérium újraindítja a konzuli szolgáltatások nyújtását férfiaknak, de egy feltétellel

2024. május 22., 09:32 , 1211. szám

Ukrajna Külügyminisztériuma arra utasította a külföldi konzuli intézményeket, hogy május 18-tól újra kezdjék meg a hadköteles korú – 18 és 60 év közötti – férfiak kérelmeinek befogadását – jelentette a DW.

Mostantól a konzuli szolgáltatásért folyamodó férfiaknak a szükséges dokumentumokon kívül be kell nyújtaniuk a papíralapú vagy elektronikus katonai nyilvántartási okmányaikat is (sorköteleseknek a nyilvántartásba vételről szóló igazolást, hadköteleseknek és katonáknak a katonakönyvet vagy ideiglenes igazolást).

Papíralapú okmányt június 18-ig lehet majd benyújtani, ezt követően viszont csak elektronikusat, amelyet a hadköteles polgár személyes e-fiókjában hozhat létre, miután a „Резерв+” mobilalkalmazásban frissítette katonai nyilvántartási adatait. Ráadásul csak azokat az e-dokumentumokat fogadják majd el, amelyek legfeljebb három nappal azelőtt készültek, hogy a hadköteles a konzuli intézményhez fordult volna.

Június 18-ig papíralapú okmány hiányában is kérhető az ideiglenes konzuli nyilvántartásba vétel, vagy frissíthetők a konzuli regisztrációs adatok, ezt követően pedig benyújtható a konzuli szolgáltatás iránti kérelem.

Ha egy hadköteles korú urán állampolgárságú férfi külföldön nem rendelkezik sem katonai regisztrációs okmányokkal, sem külföldi útlevéllel, akkor várnia kell június 18-ig, ezután létre kell hoznia az elektronikus katonai nyilvántartási okmányt, majd felveheti a kapcsolatot a konzuli hivatallal az útlevél kiállítása érdekében.

Három esetben nincs szükség a katonai regisztrációs okmányok benyújtására: az Ukrajnába való visszatéréshez szükséges személyazonosító igazolvány kiállításakor; ha olyan gyermek érdekében folyamodnak konzuli szolgáltatásért, akinek a másik szülője külföldi állampolgár vagy hontalan személy; ha egy letartóztatott vagy szabadságától megfosztott kérelmező fordul konzuli szolgáltatásért.

(szcs/dw.com)