A MON javaslata a felsőoktatási és szakképzési intézményeknek: Kezdődjék a tanév augusztusban és tanuljanak szombatonként is, amíg meleg van

2024. május 23., 10:34

Az Oktatási és Tudományos Minisztérium (MON) ajánlásokat dolgozott ki az új tanévre az felsőoktatási és szakképzési intézmények számára – jelentette az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja május 21-én, kedden.

Az ajánlásokat az energiarendszer nehéz helyzete miatt dolgozták ki.

„Országszerte alkalmaznak stabilizáló áramszüneteket. Így máris készülünk a 2024/2025-ös tanévre. A feladat az oktatási folyamat rugalmas ütemezésének kialakítása, amely az energiaforrások gazdaságos felhasználásához igazodik” – jelezte Okszen Liszovij oktatási és tudományos miniszter.

A felsőoktatási intézmények 2–5. évfolyamai számára javasolt 2024. augusztus első felében megkezdeni a tanévet. Az elsőévesek számára a tanév kezdete változatlan maradna.

A szakképzési intézmények 2-3. évfolyamainak, amennyiben ez lehetséges, szintén 2024. szeptember 1. előtt kell elkezdeniük a tanévet.

A MON azt tanácsolja a felsőoktatási és szakképzési intézményeknek, hogy az év meleg hónapjaiban a szombat legyen munkanap. A hideg időszakban – novembertől márciusig – a felsőoktatási intézmények számára javasolják a vizsgaidőszak, a gyakorlati képzés megtartását, az évfolyam- és diplomamunkák megírását. Lehetőség van távoktatásra, illetve a szünet meghosszabbítására is.

Amennyiben mégsem sikerül megbirkózni a tantervvel, a végzős évfolyamok kivételével a tanév 2025. július végéig meghosszabbítható.

(life.pravda.com.ua/Kárpátalja)