Rekordmennyiségű fellépő a 10. „Szól a fülemüle!”-n

2024. május 28., 14:38 , 1212. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány május 25-én tizedik alkalommal szervezte meg a „Szól a fülemüle!” – Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutatót. Az eseményt tíz évvel ezelőtt azzal a céllal hozták létre, hogy a felnövekvő gyermekek ismerjék meg a népzene és néptánc világát, s egyfajta seregszemlét biztosítsanak a kárpátaljai műhelyek, művészeti iskolák, tanodák számára.

Az elmúlt tíz évben a „Szól a fülemüle!” verseny a viszontagságos idők ellenére sem maradt el, és egyre népesebbé vált. Az idei, jubileumi eseményre rekordmennyiségű, 86 produkció nevezett. A mostani alkalommal is nívós magyarországi zsűri értékelte a produkciókat, akiket a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja biztosított a rendezvény szakmai partnereként. A hangszeres zsűri tagjait voltak: Berta Alexandra, a Hagyományok Háza népzenei szakelőadója, Junior Príma díjas előadóművész, népzenetanár, a Hagyományok Háza Hálózat mentorprogramjának oktatója, a Pengetős Trió formáció tagja; Albert Sándor Szilárd hegedűművész, a Nyíregyházi Egyetem Népzene Tanszékének egyetemi tanársegédje, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium hegedűtanára; Margetán Máté zenepedagógus, népi fúvós, népzenei tanszakvezető – Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola, a Magyar Állami Népi Együttes tagja; Pál Lajos népzenész, zenetanár, karnagy, a 25 éve működő péterfalvai, nemzetközivé vált Ének-, Zene-, Néptánc- és Kézművestábor alapítója, szakmai vezetője, Ukrajna Érdemes Népművelője, a Magyar Kultúra Lovagja, Magyarország Érdemes Művésze, Artisjus és Európa-díjas muzsikus; Unger Balázs cimbalomművész, népzene-pedagógus, a Népművészet Ifjú Mestere, Fonogram díjas népzenész, a Cimbaliband zenekar alapítója, művészeti vezetője. A néptánc kategória zsűrijét alkották: Bistey Attila Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere, néptáncpedagógus; ifj. Zsuráfszky Zoltán Örökös Aranysarkantyús, Junior Prima díjas néptáncos, Harangozó Gyula-díjas koreográfus és a Népművészet Ifjú Mestere díj tulajdonosa, továbbá a Magyar Állami Népi Együttes táncművésze és koreográfusa, a Százszorszép Táncegyüttes művészeti vezetője; Mikulics Ádám, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Táncművészeti Tagozatának pedagógusa, a Magyar Táncművészeti Egyetem Néptánc Tanszékének óraadó oktatója; Margetán-Gál Bettina táncművész, táncpedagógus, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa, a Budapest XVII. kerületi Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola néptánctanára.

Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója köszöntőjében megjegyezte: „A népzene egy nemzet lelke, második anyanyelve, de szíve is, hiszen szívből és szívhez szól. A népzene és népdal együtt születik a néppel, és árnyékként követi azt történelme során, ezért ha meg akarunk ismerni egy nemzetet, akkor mindenekelőtt meg kell néznünk népi kultúráját, népi hagyományait.” Az igazgató beszámolt arról, hogy az elmúlt évekhez viszonyítva idén rekordmennyiségű produkció és gyermek jelentkezett: 391 fiatal 86 produkcióját lehet majd megtekinteni.

Papp Ferenc ungvári magyar konzul ünnepi köszöntőjében elmondta: „Minden tájegységnek megvan a maga sajátos, csak rá jellemző hagyománya, amelynek követése a közösségek fontos összetartó ereje” – hívta fel a figyelmet a diplomata, aki szerint a hagyományok ápolása és továbbadása teszi az egy területen élő embereket igazi közösséggé. Mint mondta: „Nagyon fontos kinevelni a jövő generációját, akik hordozói és ismerői ennek a kultúrának, hiszen ők lesznek azok, akik majd továbbadják népi örökségünket.”

A jubileumi esemény megnyitóján Orosz Ildikó, a verseny ötletgazdája, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke hangsúlyozta: „Aki ismeri saját kultúráját, az a máséban is fel tudja ismerni az értéket. Különösen fontos ez azon a területen, ahol mi élünk. Sajnos mára már eltűnőben vannak hagyományaink: tollfosztók, fonók, lekvárfőzések. Ez az esemény alkalmat ad a találkozásra, az inspirációra a gyerekek számára, amivel készülhetnek egy éven át és elsajátíthatják magasabb színvonalon népi kultúránkat.”

Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltségének vezetője visszaemlékezve a kezdetekre kiemelte: a határon túli területek közül Kárpátalján fejlődött az elmúlt évek közül a legdinamikusabban a népművészeti oktatás. Örömmel konstatálta, hogy ma már azok a pedagógusok is elhozzák tanítványaikat a versenyre, akik egykor maguk is versenyzők voltak. Szerinte a kárpátaljai emberek nap mint nap – reagálva a kihívásokra – megélik a csapatépítést, meg tudnak újulni, ebből adódóan is sikeres ez a program. Kiemelte, hogy a kezdetektől jó az együttműködés a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvánnyal, amit a rendezvény sikere is bizonyít. „Azt kívánom, hogy a »Fülemüle« még nagyon sok évig szóljon” – hangsúlyozta a kirendeltség vezető.

A köszöntéseket és a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány köszönő okleveleinek átadását követően megkezdődött a verseny párhuzamosan két helyszínen a Rákóczi-főiskolán. A jubileumi esemény színvonalát a Kárpátalja Néptáncegyüttes Utazás a Kárpát-medencében című előadása emelte.

A tehetségkutatóra az autentikus magyar népzene, néptánc bármely tájegységéhez kötődő produkcióval lehetett jelentkezni két korosztályban (6–11 és 12–17 éves), négy kategóriában: hangszeres szólista, hangszer­együttesek, táncospárok/szóló táncos, néptáncegyüttesek. A zsűri értékelése alapján a következő eredmények születtek:

Hangszeres szólista 6–11 éves korosztály

Kiemelt arany I. hely: Körözsi András

Kiemelt arany II. hely: Balogh Máté

Kiemelt arany III. hely: Fudella Csenge

Hangszeres szólista 12–17 éves korosztály

Kiemelt arany I. hely: Jőrös Ádám

Kiemelt arany II. hely: Botos Diána

Kiemelt arany III. hely: Makó Jázmin

Hangszeregyüttes 6–11 éves korosztály

Kiemelt arany I hely: Dobronyi Rózsák

Kiemelt arany II. hely: Kisgejőci Tulipán Tanoda citeraegyüttese

Kiemelt arany III. hely: Tücsök zenekar

Hangszeregyüttes 12–17 éves korosztály

Kiemelt arany I. hely: Rezeda Band

Kiemelt arany II. hely: Mezővári Harmonikások

Kiemelt arany III. hely: Viski Banda

Táncos szólista/táncospár 6–11 éves korosztály

Kiemelt arany I. hely: Ljahovics Vszevolod

Kiemelt arany II. hely: Tóth Noémi és Paszerbovics Emir

Kiemelt arany III. hely: Kossey Péter

Táncos szólista/táncospár 12–17 éves korosztály

Kiemelt arany I. hely: Csizmadia Márk

Kiemelt arany II. hely: Pércsi Márton

Kiemelt arany III. hely: Jancsik Szilveszter és Móricz Viktória

Néptáncegyüttes 6–11 éves korosztály

Kiemelt arany I. hely: Cseprente Néptáncegyüttes

Kiemelt arany II. hely: Ungvári Tulipán Néptánccsoport

Néptáncegyüttes 12–17 éves korosztály

Kiemelt arany I. hely: Beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes

Kiemelt arany II. hely: Viski Szivárvány táncegyüttes – nagy csoport

Kiemelt arany II. hely: Reménység Néptáncegyüttes

Kiemelt arany III. hely: Eszenyi Ritmus Néptáncegyüttes

Kiemelt arany III. hely: Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport

Kiemelt arany III. hely: Téglási Orchidea Néptáncegyüttes

A rendezvény oklevél-, emléklap- és tallérátadóval zárult. A zsűri a népzene- és néptáncoktatókat is értékelte. Pedagógiai különdíjban részesült Mészár Katalin, Kurendás Szilvia, Becske Adrienn, Botos Boglárka, Várady Enikő és Orosz Péter. Valamennyi versenyző az általa bemutatott produkció alapján arany, ezüst és bronz minősítést szerzett.          

VE