Ukrajna és Belgium biztonsági megállapodást írt alá

2024. május 28., 15:19

Volodimir Zelenszkij elnök brüsszeli látogatása során aláírta az Ukrajna és Belgium közötti biztonsági együttműködésről szóló megállapodást – közölte a Jevropejszka Pravda az ukrán államfő Twitter (X)-oldalára hivatkozva május 28-án, kedden.

Zelenszkij szerint e dokumentum alapján Belgium idén legalább 977 millió euró katonai segélyt biztosít Ukrajnának, ezenkívül a megállapodás rögzíti Brüsszel kötelezettségvállalását Kijev támogatására a szerződés tízéves időtartama alatt.

„Első ízben tartalmazza egy ilyen megállapodás az F-16-os vadászgépek pontos számát – 30 darab –, amelyeket 2028-ig szállítanak Ukrajnába, az elsők pedig már idén megérkeznek” – tette hozzá.

Az elnök jelezte, hogy a megállapodás garantálja az időben történő biztonsági segítségnyújtást Belgium részéről, a korszerű páncélozott járműveket, a felszereléseket az ukrán légierő és légvédelem szükségleteinek kielégítésére, az aknamentesítést, a tüzérségi lőszer-szállítási koalícióban való részvételt, valamint a katonák kiképzését.

Az ukrán államfő szerint a dokumentumban szó van továbbá a védelmi-ipari együttműködésről, az ukrán „békeformula” támogatásáról, az Oroszország elleni szankciók szigorításáról, a károk megtérítéséről, az agresszor felelősségre vonásáról, a befagyasztott orosz vagyon felhasználásáról és az ukrán gazdaság helyreállításáról.

„Ukrajna és Belgium el fogja mélyíteni az együttműködést a hírszerzés, a kiberbiztonság és a dezinformáció elleni küzdelem terén is. Belgium ezenkívül támogatását fejezi ki Ukrajna jövőbeni EU- és NATO-tagságát illetően” – közölte Zelenszkij.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)