A lengyel szenátus elnöke Ukrajna támogatottságának fenntartását szorgalmazta

2024. május 30., 11:50 , 1212. szám

Május 24-én Kijevbe látogatott Malgorzata Kidawa-Blonska, a lengyel szenátus, a parlament felsőházának elnöke. Közös sajtótájékoztatójukon Ruszlan Sztefancsuk, a Legfelső Tanács elnöke bejelentette, hogy megkezdődnek a hivatalos tárgyalások Ukrajna és Lengyelország között a kétoldalú biztonsági megállapodásról – írta a Jevropejszka Pravda.

Az ukrán házelnök jelezte, mindkét fél azt szeretné, ha „ez a megállapodás a lehető legambiciózusabb lenne”.

Sztefancsuk elmondása szerint Ukrajna nemzetközi kompenzációs mechanizmusának kialakításáról, valamint a parlamentközi együttműködésről is tárgyalt lengyel kollégájával.

A lengyel szenátus elnöke azt emelte ki, hogy mindent meg kell tenni Ukrajna nemzetközi támogatásának folytatása érdekében.

„Meggyőződésünk, hogy az egyes kormányok és parlamentek politikai kezdeményezéseinek megfelelő koordinálása fontos Ukrajna széles körű nemzetközi támogatottságának fenntartásához” – mondta Kidawa-Blonska.

Tájékoztatása szerint megállapodtak Sztefancsukkal arról, hogy folytatni fogják a munkát minden szinten, kezdve a parlamentek elnökeitől a különböző képviselőcsoportokon át, egészen az egyes képviselőkig.

Kidawa-Blonska találkozott Denisz Smihallal. Az ukrán kormányfő elmondta, hogy megbeszélésük során érintették többek között a katonai támogatás, az európai és euroatlanti integráció, az Oroszország elleni szankciók, az orosz vagyon elkobzásának, valamint a határ menti infrastruktúra fejlesztésének témáját.

„Különös figyelmet szenteltünk az energiaszektor helyzetének. Számítunk Lengyelország segítségére a szükséges berendezések, köztük generátorok, moduláris kazánok és gázturbinák szállításában. Szeretnénk decentralizálni az ukrán energiarendszert, hogy kevésbé legyen sebezhető az ellenség által” – jegyezte meg Smihal.

Kidawa-Blonska felszólalt a Legfelső Tanácsban. A lengyel szenátus elnöke az Ukrajna és Lengyelország közötti barátság védelmére szólított fel.

(hk/eurointegration.com.ua)