Magas szintű kanadai részvétellel rendezték meg a kanadai magyarok egyik legnagyobb kulturális eseményét, a Hungarofestet

2024. június 3., 13:15 , 1213. szám

A kanadai magyarság egyik legnagyobb fesztiválját, a torontói Hungarofestet a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára nyitotta meg helyi idő szerint múlt szombaton.

Sztáray Péter köszönetet mondott Ontario állam miniszterelnökének a személyes jelenlétéért, amelyet a magyar politikus a kanadai magyarság és a két nemzet barátsága elismerésének nevezett.

Reményét fejezte ki, hogy az idén negyedik alkalommal megtartott magyar kulturális esemény a jövőben is folytatódik, és a kanadai magyar közösség védjegyeként sok olyan kanadai látogatja majd, akinek nincsenek magyar gyökerei, de megérti a magyar emberek barátságát.

Doug Ford, Ontario tartomány miniszterelnöke az egész napos kulturális esemény megnyitóján tolmácsolta magyar származású pénzügyminisztere, Peter Bethlenfalvy üdvözletét, aki hivatalos útja miatt nem volt jelen, és aki Ontario eddigi legmagasabb rangot elért magyar tisztségviselője.

A tartományi miniszterelnök kiemelte, hogy a XX. században a magyarok több hullámban érkeztek Ontarióba, amelynek építésében részt vettek. Megállapította, hogy a kanadai magyarok jelentős hatást gyakorolnak a tartományra, gazdagítva kultúráját, és nagyban hozzájárulva a művészethez, sporthoz, tudományhoz, gazdasághoz, politikához.

Az idei Hungarofest egész napos kulturális program volt, amelynek fellépői a magyar kultúra széles palettáját mutatták meg a népzenétől, néptánctól a modern zenékig.

(MTI/Kárpátalja)