Magyar feliratokat festettek le ismeretlenek az erdélyi Medgyesen és két szomszédos településen

2024. június 3., 08:45 , 1213. szám

Ismeretlenek piros festékkel lefestették a háromnyelvű helységnévtábla magyar és német feliratát az erdélyi Medgyesen, valamint két másik Szeben megyei településen – erősítette meg az MTI-nek múlt csütörtökön Orosz Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szeben Megyei Szervezetének elnöke.

Elmondta: az érdekvédelmi szervezetet szerdán tájékoztatták a rongálásról, az illetékes intézmények alkalmazottai az RMDSZ jelzése nyomán csütörtökön letisztították a festéket.

A kisváros háromnyelvű helységnévtábláján a magyar Medgyes és a német Mediasch neveket piros festékkel áthúzták, míg a román Medias érintetlen maradt.

A közeli Kiskapuson a magyar feliratot, míg a Medgyes és Kiskapus közötti Nagyekemezőn a német feliratot húzták át piros festékkel ismeretlenek.

„Bennünket nagyon megdöbbentett és felháborított az eset, mert Medgyesen elég jó együttélés van a többség és a kisebbségek között” – mondta Orosz Csaba. Hozzátette: nem volt példa hasonlóra, de az utóbbi időben az egykor zömében szászok által lakott településen is felerősödött a magyargyűlölet.

A rongálásra az RMDSZ medgyesi szervezete is felhívta a figyelmet. „Az ilyen cselekedetek nemcsak a közösségi együttélést zavarják, hanem történelmi és kulturális örökségünket is károsítják. [...] Lépjünk fel együtt a vandalizmus ellen, és őrizzük meg városunk sokszínűségét és történelmét!” – írták a szervezet közösségi oldalán.

(MTI/Kárpátalja)