6 földrész 35 országának 604 településén, 877 helyen gyújtották meg az összetartozásuk tüzét

A munkácsiak tüzénél jártunk

2024. június 5., 14:03 , 1214. szám

2020-ban, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség kezdeményezésére, a többi magyar cserkészszövetséggel közös szervezésben egy nagyon merész és izgalmas június 4-i összmagyar megemlékezési akciót indítottak, ez az Összetartozásunk Tüze.

A magyar cserkészek felszólították a világ magyarságát, hogy 2020. június 4-én 20.20-kor (budapesti idő szerint) mindenütt a világon, ahol magyarok élnek, gyújtsák meg az összetartozásunk tüzét.

Popovics Pál ötletgazda, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke felidézve a kezdeményezés öt évvel ezelőtti indulását elmondta: „Megkértem az unokaöcsémet, hogy csináljon hozzá egy weboldalt, ahol mindenki – magánemberként vagy szervezetként – regisztrálódhat, és egy térképen bejelölheti az általa meggyújtott tűz pontos helyét a bolygónkon. Az első évben akkora volt a kezdeményezés sikere, amit álmunkban sem gondoltunk volna. Akkor 73 országban, több mint ezer településen szerveztek tűzgyújtást, hatezer fölött volt a tűzgyújtások száma. Utána minden lehetséges fórumon kaptuk a visszajelzéseket, hogy ez milyen jó ötlet volt, és milyen kevés kell ahhoz, hogy az emberek meg tudjanak élni egy ilyen hat kontinensen átívelő összetartozás-élményt” – emlékezett Popovics Pál. A nem várt siker bátorította őket arra, hogy ez ne csak egyszeri alkalom legyen, hanem hirdessék meg a következő években is.

Idén már az ötödik alkalommal hirdették meg a programot, félórával a tűzgyújtás előtt 6 földrész 35 országának 604 településéről 877 tűz pontos helyét regisztrálták a honlapon – tudtuk meg a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnökétől.

Munkácson ezúttal a Munkácsi Mihály Magyar Ház udvarán gyújtottak a helyi cserkészek és a város magyarsága közösen tüzet. A világon mindenütt pontosan egy időben, 2024. június 4-én, magyar idő szerint 20 óra 24 perckor lobbantak fel a lángok. A körülbelül nyolcvan munkácsi magyar a tüzet körbeállva, összekapaszkodva közösen elénekelte Himnuszunkat, elmondták az Úr imádságát, majd közösen imádkoztak nemzetünk fennmaradásáért, sorsának jobbra fordulásáért.

A meghitt programon sült kolbásszal, pogácsával, borral és édességekkel kínálták a szervezők a megjelenteket, akik örülve a találkozásnak még hosszasan beszélgettek egymással.

dózsa