A G7-nagykövetek a hamisítás elleni küzdelem fokozására szólítottak fel

2024. június 5., 14:38 , 1213. szám

A G7 országok nagykövetei felszólították Ukrajna miniszterelnökét, az Elnöki Hivatal vezetőjét és számos kormánytisztviselőt, parlamenti képviselőt, hogy fokozzák a jövedéki termékek hamisítása elleni küzdelmet – derül ki a diplomaták által aláírt levélből, amelyet a Forbes Ukrajina ismertetett.

A nagykövetek sürgették Ukrajnát, hogy folytassa a költségvetés hazai bevételeinek maximalizálását célzó erőfeszítéseket. Szerintük a hamisítás elleni küzdelem segíthet a kieső bevételek pótlásában.

Az ukrán hatóságoknak azt tanácsolják, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a dohánytermékek, szeszes italok és kőolajtermékek illegális kereskedelmére.

„Felszólítjuk Ukrajnát, hogy határozzon meg világos stratégiát, feladatokat és időkereteket a bűnüldöző szervek és az állami hatóságok lépéseire vonatkozóan az illegális kereskedelem elleni küzdelem érdekében ezekben a kiemelt ágazatokban. Ukrajna Gazdasági Biztonsági Hivatala és az Állami Adó- és Vámszolgálatok szerves részét képezik e cél elérésének” – áll a levélben.

A Forbes emlékeztet, a háború alatt az illegális dohánytermékek piaci részesedése rekordnagyságúra, 20%-ra nőtt, a kioszkokban, standokon és a Telegram-csatornákon nemcsak ismert cigarettamárkák hamisítványait lehetett megtalálni, hanem állítólag a vámmentes boltokba (duty free) szánt termékeket is.

A Kantar Ukraine adatai szerint a dohánytermékek illegális kereskedelme Ukrajnában 2024 első negyedévében 19,1%-ra csökkent a 2023 végi 25,7%-kal szemben. A 2024. márciusi állapot szerint az ukrán cigaretták feketepiacának volumene 7 milliárd szálra csökkent. E csökkenés ellenére a költségvetés éves veszteségét 24 milliárd hrivnyára becsülik.

A CASE Ukraine szerint a szeszes italok feketepiaca miatt 2023-ban Ukrajna költségvetése 7-10 milliárd hrivnyától esett el. További 10 milliárd hrivnyát veszített az állam tavaly az illegális üzemanyag-kereskedelem miatt.

 (ntk/forbes.ua)