Ukrenerho: Az energiarendszer időjárás-függősége a kíméletlen valóság

2024. június 5., 12:13 , 1213. szám

Az Ukrenerho arra számít, hogy a forró hónapokban a nagyobb fogyasztás miatt szigorúbb lehet az áramszünetek ütemezése – írta a nemzeti energetikai társaság sajtószolgálata nyomán a forbes.ua. Néhány nap áramszünetmentes élet után június 1-étől ismét alkalmaztak tervezett kikapcsolásokat a szolgáltatók a lakossági fogyasztóknál.

Március 22. és május 8. között Oroszország szinte az összes nagy hőerőművet megrongálta az összpontosított rakéta- és dróntámadásokkal. Egyensúlyban tartani a villamosenergia-rendszert a fogyasztás növekedése esetén gyorsan üzembe helyezhető hőerőművi egységekkel immár nem lehetséges.

Korábban az orosz rakéták által jelentősen megrongált vízerőművek is besegítettek a fogyasztás gyors fedezésébe szükség esetén. A megmaradtak az áradások alatt teljes kapacitással működtek, a tavaszi vízbőségnek azonban lassan vége, megindult az apadás.

Az atomerőművekben is megkezdődtek a karbantartási munkák a télre való felkészülés jegyében. A villamosenergia-import ugyanakkor nem fedezi teljes egészében a szükségleteket.

A végeredmény: az ukrán villamosenergia-rendszer történetében először kell a diszpécsereknek ilyen nagymértékben támaszkodniuk a naperőművek működésére.

2022-ben a naperőművek a teljes ukrajnai termelés mintegy 5%-át adták. Most ez az arány jóval magasabb, de nem a napelemek területének növekedése miatt, hanem az egyéb típusú erőművi kapacitások elvesztése miatt a támadások következtében.

A naperőművek működésének hatékonyságát ugyanakkor nagyban befolyásolja az időjárás, például a felhőzet mértékétől függően változhat a földfelszínt érő napfény mennyisége. Az esőfelhők lényegében ellehetetlenítik az áramtermelést a napelemekkel, de a nagy forróság is hátrányosan befolyásolja a működésüket.

„Az ukrán energiarendszer függése az időjárási viszonyoktól az a kíméletlen valóság, amelyet az ukrajnai erőműveket ért orosz csapások okoztak. Ezért a közeljövőben hozzá kell szoknunk a kikapcsolási ütemtervekhez” – áll az Ukrenerho sajtószolgálatának közleményében.

Ha nem keletkeznek újabb károk és mérsékelt lesz a hőmérséklet, akkor Ukrajnában a csúcsidőszaki teljesítményhiány nyáron valószínűleg nem haladja meg az 1,3 GW-ot, minimális terhelés vagy a termelési csúcsok idején pedig nem lesz deficit – jelezte Olena Lapenko, a DiXi Group biztonsággal és fenntarthatósággal kapcsolatos tanácsadási szolgáltatások szervezéséért felelős vezérigazgatója az Ukrinformnak. Szerinte ezen alapforgatókönyv esetén a nyári szezonban a deficites órák száma nem haladja meg a 21%-ot.

A második forgatókönyv arra az esetre vonatkozik, ha növekszik az elektromos áram iránti kereslet a napi átlaghőmérséklet emelkedése miatt, miközben nem keletkeznek újabb károk a rendszerben. A DiXi Group becslése szerint ekkor fogyasztási csúcsidőben a hiány meghaladhatja a 2,5 GW-ot, miközben a deficites órák száma 28%-ot tenne ki.

A harmadik forgatókönyvben a DiXi Group szakértői figyelembe vették az energiarendszert érő újabb támadások lehetőségét a mérsékelt hőmérséklet fennmaradása mellett. Ebben az esetben a fogyasztási csúcs óráiban a hiány mintegy 2,8 GW, a deficites órák száma pedig 35% lesz.

(ntk/forbes.ua/ukrinform.ua)