Körözést adtak ki Julija Timosenko ellen Oroszországban

2024. június 8., 09:27

Az orosz belügyminisztérium körözést adott ki Julija Timosenko ukrán parlamenti képviselő, korábbi miniszterelnök ellen. Arra, hogy adatai szerepelnek a körözési adatbázisban, az orosz állami média hívta fel a figyelmet június 7-én – jelentette a DW június 8-án, szombaton.

Azt nem közölték, hogy miért adtak ki körözést az ukrán politikus ellen, csupán annyit tudni, hogy a büntetőtörvénykönyv egyik cikkelye alapján keresik.

A DW emlékeztet, májusban Oroszországban körözést adtak ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Petro Porosenko, az Európai Szolidaritás párt elnöke, korábbi államfő ellen. Később azonban az erre vonatkozó adatok eltűntek az adatbázisból.

Ugyancsak körözik az Oroszországi Föderációban Olekszandr Pavljukot, az Ukrán Fegyveres Erők Szárazföldi Erőinek parancsnokát, Volodimir Hrojszman volt miniszterelnököt és Olekszij Danyilovot, az RNBO korábbi titkárát.

Márciusban a moszkvai bíróság terrorcselekmény állítólagos elkövetése miatt távollétében elrendelte Vaszil Maljuk, az SZBU vezetőjének letartóztatását. Szövetségi és nemzetközi körözést adtak ki ellene.

(dw.com/Kárpátalja)