Deák Orsolya harmadszor volt pünkösdi királynő

Énekes lesz vagy jogász

2024. június 10., 09:27 , 1213. szám

Deák Orsolya idén fejezte be a Guti Gimnáziumban a 9. osztályt. Nemrég, a XXIV. Guti Pünkösdi Napokon már harmadik alkalommal választották ki a pünkösdi királyné szerepének eljátszására, amit ezúttal osztálytársaival mutattak be. Kiválasztásának legfontosabb oka lehetett a szép énekhangja, hisz különböző rendezvényeken rendszeresen énekel népdalokat.

– Hogyan dől el, hogy ki játszhatja el a pünkösdi királynőt?

– A pünkösdi szokásokat bemutató szerep összeállítása alatt szoktuk kiválasztani, hogy ki lesz a királynő. Mondják, hogy tudok énekelni, szavalni szoktam, ezért most háromszor egymás után rám esett a választás. Hetedikes voltam, amikor először voltam királynő, akkor még nagyon izgultam emiatt, de már belejöttem a szereplésbe és tetszik is nekem. Most, hogy leballagtunk az iskolából, nem tudom, hogy mi lesz jövőre. Lehet, hogy a következő osztályok veszik át a szerepünket jövő pünkösdkor.

– Miért tartják fontosnak Guton a pünkösdi hagyományok továbbadását?

– Ezzel a szereppel azt a Guton egykor élő hagyományt mutatjuk be, hogyan választottak a lányok közül pünkösdi királynét, a fiúk közül pedig pünkösdi királyt, valamint az ehhez kapcsolódó hagyományos mondókákat és dalokat. Láttam régi fényképeket, ahol például iskolánk egyik dolgozója volt a pünkösdi király, ami nagyon meglepett. A pünkösd ilyen megünneplése színt visz a falunk életébe. Szerintem nem sok faluban van ehhez hasonló Kárpátalján, nálunk van az egyetlen hely, ahol ilyen módon is megünnepeljük a pünkösdöt. Erre büszkék lehetünk.

– Mikor derült ki, hogy másoknál szebben tud énekelni?

– Nagymamám akarta, hogy zeneiskolába járjak. Akkor a szüleim elküldtek Beregszászba, a Kodály Zoltán Művészeti Iskolába, ahol eleinte nem foglalkoztam az énekléssel – meg mondom őszintén, nem is igazán ment nekem –, az évek alatt kialakult, és hála égnek viszonylag jó hangot sikerült Klárikova Ildikó tanárnőnek kihoznia belőlem. Azóta igyekszem csiszolni a hangomat, a fellépéseken pedig a legjobbat alakítani. A tanárnőnek nagyon sokat köszönhetek, sok versenyre vitt minket, számos fellépésen vettünk részt. Nagyon jó tanár, ám a zeneiskolában is most végeztem.

– Hol fogja folytatni tanulmányait?

– Művészeti iskolába fogok menni, az Ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Koledzsbe, ahol akadémikus éneket szeretnék tanulni. Falunapokon, ballagáson, vagy ha elvisznek egy fellépésre, ott leginkább népdalokat kell énekelni, egyelőre csak anyukámék hallottak tőlem operát vagy bármi mást.

Még nem tudom, hogy pontosan mit fogok csinálni a koledzs befejezése után, ha lesz értelme folytatom az éneklést, de szeretnék majd egyetemre is jelentkezni, a jogi karra gondoltam. De ezek a gondolataim gyakran változnak.

Badó Zsolt