XXIV. Guti Pünkösdi Nap

Horváth Dominika lett idén pünkösd szépe

2024. május 20., 18:20 , 1211. szám

Pünkösd vasárnapján immár huszonnegyedik alkalommal szerveztek pünkösdi napot a beregszászi járási Gut községben, felelevenítve a pünkösdi ünnepkörhöz kapcsolódó, lassan feledésbe merülő népi hagyományainkat. A rendezvény keretében megnyitották a Révész Imre Társaság (RIT) művészeinek kiállítását, a hagyományőrző műsort követően kispályás labdarúgótorna, kötélhúzás és kődobóverseny szórakoztatta a felnőtteket, a hölgyek a tollaslabdát és az ugrókötelezést is kipróbálhatták, míg a gyerekek a körhintát és a légvárat. Az ünnepi rendezvény keretében volt még meseelőadás, megválasztották pünkösd szépét, valamint hagyományos guti gombás ételeket is lehetett kóstolni a vendéglátók jóvoltából.

A pünkösdi rendezvénysorozat ünnepi istentisztelettel kezdődött a guti református templomban, majd a helyi óvoda nagytermében megnyílt a Révész Imre Társaság művészeinek festményeiből összeállított kiállítás, ahol Dikun György, Kulin Ágnes, Hrabár Natália, Réti János, Erfán Ferenc, Klisza János, Vilasek Tibor, Kutasi Csaba, Gogola Zoltán és Soltész István munkáit lehet megtekinteni, valamint a guti emberek életét és régi katonai viseleteket bemutató állandó fotókiállítást, melyek mellett Sin József bemutatta – a gyermeknap alkalmából – a gyerekek mindennapjait bemutató fotókat is.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján Peres László, a KMKSZ Guti Alapszervezetének elnöke és Tóth Angéla, a Guti Gimnázium igazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket.

Dr. Trieb Gergely beregszászi magyar konzul ünnepi beszédében kiemelte: „Az anyaország nemzeti kormánya politikai mozgástere és gazdasági lehetőségei függvényében mindig is támogatta a régiót, a kárpátaljai magyarság mögött állt, és ez így lesz a jövőben is. Szeretnék köszönetet mondani a kárpátaljai politikai és egyéb érdekvédelmi szervezeteknek, köztük elsősorban a KMKSZ-nek, az egyházi felekezeteknek, a közéleti szereplőknek, pedagógusoknak, vállalkozóknak és mindenkinek, aki a saját helyén hittel és elszántsággal, egyre nehezebb körülmények között végzi a feladatait, építve ezzel az itt maradt magyarok jövőjét és megmaradásban való hitét” – fogalmazott a konzul úr, hangsúlyozva: „Pünkösd hozta el azt az isteni erőt a Földre, amelynek segítségével a Krisztus-hívők először a Római Birodalom minden szegletébe eljutottak, majd a civilizáció terjedésével az evangélium üzenete és igazsága a Föld végső határáig is eljutott. Ezért pünkösd ünnepe közvetíti a sikert, a jövőt és a reménységet is, amelybe a kárpátaljai magyarság is kapaszkodhat.”

Sin József, a KMKSZ alelnöke, a Guti Pünkösdi Nap szervezőbizottságának elnöke, egykori kezdeményezője elmondta, hogy a pünkösdhöz kapcsolódó népi hagyományok megőrzése mellett kezdettől céljuk volt a képzőművészet és a testmozgás, a sport népszerűsítése. Ezúttal hatféle sportjáték közül válogathattak a fiatalok. Idén is megválasztották pünkösd szépét és finom, hagyományos ételekkel kínálták a rendezvényre ellátogató vendégeket.

Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke elmondta: „Úgy gondolom, hogy ez az időszak nagyon fontos mindannyiunk számára. Össze kell kapaszkodnunk, egymásra vagyunk utalva ebben a nagyon nehéz időben” – figyelmeztetett, majd meghívta a gutiakat a felső-Tisza-vidéki magyarság augusztus 20-i központi ünnepségére, Aknaszlatinára.

A köszöntőbeszédeket követően a Guti Gimnázium tanulói feldíszített szekéren érkeztek meg, majd bemutatták a pünkösdi király- és királynéválasztás hagyományát. Népi játékokkal és tüzes táncokkal szórakoztatták a közönséget a kisbégányi kultúrház Sirokai Erzsébet által felkészített hagyományőrző csoportjai, valamint a Kádár Szilvia és Kovács István vezette halábori Tiszavirág tánccsoport.

A kisebb gyerekek számára volt légvár, körhinta, majd az óvodában János vitéz meseelőadás, amelyet a Nagyberegi Líceum diákjai adtak elő, modern feldolgozásban.

Pünkösd szépének a szervezők a legszebb guti lányt, Horváth Dominikát választották idén. A Darcsi Viktor kispályás focibajnokságot ezúttal a kígyósi és nagyberegi focistákból álló csapat nyerte meg, közülük került ki a torna legjobb játékosa, Derceni Áron, aki egyben a legfiatalabb is volt. Második helyen Barkaszó, Gát, Szernye közös csapata végzett, akik viszont a kötélhúzásban nem akadtak legyőzőre. A harmadik helyen a hazai, guti labdarúgók végeztek, akik egy kicsit csalódottak voltak, hogy nem tudtak élni a hazai pálya nyújtotta előnyökkel. Az ifi focibajnokságot viszont a guti fiatalok nyerték Sin Péter vezetésével, akik a nagyberegi kistérség csapatát gyűrték le hosszabbítás után büntetőkkel. Tollaslabdában Bíró Martin nem talált legyőzőre, az ugrókötelezők közül a szervezők különdíjjal jutalmazták Kádár Szilviát, a KMKSZ Halábori Alapszervezetének elnökét.

A hatalmas követ Orosz József dobta el legmesszebbre, második helyen ebben az erőpróbában Lokita István, a Beregszászi Járási Katonai Közigazgatási Hivatal helyettes vezetője végzett. A szervezők minden helyezett teljesítményét kupával, díjakkal, sportszerekkel ismerték el.

A gutiak minden vendéget asztalhoz ültettek. Nagyon ízletes volt a Nagy Attila és Peres László által főzött bográcsgulyás, akárcsak a helyi asszonyok által készített, Gutra jellemző gombás ételek, valamint az elmaradhatatlan töltött káposzta.

Badó Zsolt