Potápi Árpád János: Megjelentek a testvértelepülési és a diaszpórának szóló pályázat eredményei

2024. június 11., 09:27 , 1214. szám

Megjelentek a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által márciusban kiírt testvértelepülési és diaszpórapályázat eredményei, a két pályázat keretében összesen egymilliárd forinttal támogatja a kormány a külhoni és anyaországi települések közötti kapcsolatok erősítését, valamint a diaszpórában élő magyar közösségeket – közölte a nemzetpolitikáért felelős államtitkár múlt csütörtökön az MTI-vel.

Kiemelte: az 500 millió forint keretösszeggel meghirdetett Testvértelepülési programok és együttműködések támogatása című pályázati kiírásra magyarországi helyi (települési és vármegyei) önkormányzatok nyújthattak be pályázatot olyan projektek megvalósítására, amely valamely külhoni településsel ápolt testvérkapcsolat erősítését szolgálja vagy új testvértelepülési kapcsolat létrehozására irányul. Kiemelte: a pályázat célja a Magyarország és a Kárpát-medence magyarlakta települései közötti kapcsolatok erősítése volt.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a felhívás iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés, 454 pályázat érkezett, amelyből 263 nyert támogatást. Az egy pályázattal elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás összege 500 000 forinttól 2 000 000 forintig terjed.

Potápi Árpád János felidézte: szintén 500 millió forint keretösszeggel hirdették meg március elején a diaszpórában működő magyar szervezetek és hétvégi magyar iskolák működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatását célzó pályázatot. A céljuk ezzel a Kárpát-medencén kívül, a világon szétszórtságban élő magyar közösségek boldogulásának elősegítése, valamint az anyaországgal ápolt kapcsolataik erősítése volt.

Kiemelte: örömteli hír, hogy a beérkezett pályázatok 97,59 százalékát támogatni tudták, így összesen 202 diaszpórapályázat részesült támogatásban. Az elnyerhető összeg egy-egy pályázó esetében 500 000 és ötmillió forint között mozog.

(MTI/Kárpátalja)