Továbbra sincs döntés a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről

2024. június 11., 09:02 , 1214. szám

Az Európai Unió tagállamai múlt héten sem tudtak határozni a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Ukrajnával. Magyarország ismét kifogást emelt – jelentette az Interfax–Ukrajina hírügynökség június 7-én, az EU-tagállamok brüsszeli nagyköveteiből álló Állandó Képviselők Bizottsága (Coreper) ülése után.

A tanácskozáson az Európai Bizottság arról tájékoztatta a nagyköveteket, hogy értékelése szerint Ukrajna és Moldova minden feltételt teljesített az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez.

Ana Pisonero, a brüsszeli testület szóvivője utóbb újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a további lépések a tagállamok döntésén múlnak, nekik kell majd elfogadniuk a tárgyalási keretet, továbbá az EU soros elnökségének előjoga, hogy amint ez a lépés megtörtént, kormányközi konferenciát hívjon össze a tárgyalások hivatalos megkezdésének jelzésére.

A szóvivő, akit az MTI idézett, kifejtette egyebek mellett, hogy az ukrán parlament tavaly decemberben módosította a nemzeti kisebbségekről szóló törvényeket, és ezek a módosítások „megfelelő szabályokat biztosíthatnak” a kisebbségi nyelvű oktatásra vonatkozóan, megfelelő nyelvi kvótát a médiában, valamint arányos jogokat és kritériumokat a kisebbségi nyelvek közéletben való használatára vonatkozóan.

„Ami ezeket a lépéseket illeti, természetesen fontos lesz a végrehajtás, amit a bizottság a bővítésről szóló rendszeres jelentéstétel részeként szoros figyelemmel fog kísérni” – emelte ki.

„A vita véget ért. Mindenki tudja, a Bizottság úgy gondolja, hogy Moldova és Ukrajna befejezte a feltételei teljesítését, és meg kell tartanunk a kormányközi konferenciát. Ez nagyon világosan kiderült a találkozón. Sok ország egyetértett ezzel, de Magyarország ismét azt mondta, hogy vannak olyan feltételeik, amelyeket még teljesíteni kell, különben nem tudják elfogadni a Bizottság értékelését” – mondta el az Interfax–Ukrajina hírügynökségnek egy meg nem nevezett európai diplomata.

Egy másik magas rangú diplomata szerint Magyarország „ugyanazokkal a mellébeszélésekkel állt elő, mint legutóbb, Ukrajna nem megfelelő haladásáról a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatban”.

„Magyarország ismét emlékeztetett a 11 témára, felolvasott két módosítást a tárgyalási kerethez a jószomszédi kapcsolatokról és a nemzeti kisebbségekről, megemlítve, hogy nekünk (az EU-nak) Szerbiával és Albániával is haladnunk kell. A többiek közülünk, akik részt vesznek a vitában – mindenki, kivéve Magyarországot – hangosan és egyértelműen támogatják a Bizottság értékelését, és elutasították az újabb igények előterjesztését. Mindannyian amellett vagyunk, hogy már június 25-én megtartsuk a kormányközi konferenciát” – mondta el a hírügynökség forrása.

Mindkét magas rangú diplomata jelezte, hogy a megbeszélést e héten folytatják.

(szcs/interfax.com.ua/MTI)