Magyarország képviselteti magát a svájci békecsúcson

2024. június 12., 08:27 , 1214. szám

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere június 6-án Oroszországba utazott, hogy részt vegyen a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. Ott bejelentette, hogy országa úgy döntött, részt vesz az Ukrajna által szervezett globális békecsúcson. Magyarországot azonban nem Orbán Viktor miniszterelnök képviseli majd az eseményen – írta a DW.

„A részvételünk oka, hogy mi abszolút a béke pártján állunk, és ezért minden olyan rendezvényen részt veszünk, amelyen a béke van napirenden” – szögezte le az MTI szerint a magyar tárcavezető Szentpéterváron.

Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország nélkül kerül megrendezésre a konferencia, így az eseményen nem lesz jelen mindkét szemben álló fél. „Úgy hisszük, hogy akkor lenne valódi eredmény várható, ha mindenki ott lenne a tárgyalóasztalnál” – mondta.

„Ezúttal nem ez a helyzet, de mivel tiszteletben tartjuk a svájciak béke-erőfeszítéseit, részt fogunk venni külügyminiszteri szinten” – tette hozzá, arra is kitérve, hogy a békéről beszélni mindig hasznos.

A globális békecsúcsot az Ukrajnával kötött megállapodás alapján Svájcban tartják június 15–16-án. A 160 meghívott országból eddig több mint száz erősítette meg a részvételét.

Kína ugyanakkor semmilyen szinten nem erősítette meg jelenlétét. Ráadásul Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minap egy szingapúri fórumon arról beszélt, Peking segít Oroszországnak abban, hogy más országokat lebeszéljen a békecsúcson való részvételről.

A média szerint Lula da Silva brazil elnök és Cyril Ramaphosa, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke sem szándékozik elutazni a békecsúcsra, bár mindketten készek elküldeni képviselőiket Svájcba. Az újságírók szerint Szaúd-Arábia sem lesz ott a találkozón.

(ntk/dw.com/MTI)