Megállapodtak a tárgyalási keretről: a kárpátaljai magyarság jogvédelme is része Ukrajna uniós csatlakozási folyamatának

2024. június 18., 16:56 , 1215. szám

Az Európai Unió tagállamainak állandó képviselői június 14-én este elviekben megállapodtak a tárgyalási keretekről az Ukrajna és Moldova uniós csatlakozásáról folytatandó tárgyalásokhoz – jelentette be június 14-én az EU Tanácsának belga elnöksége. A keretdokumentumba a kárpátaljai magyar kisebbség jogaival kapcsolatos magyar feltételek is bekerültek.

Az EU-nagykövetek döntése azt jelenti, hogy június 25-én a tervek szerint megtarthatják Brüsszelben a kormányközi konferenciát, amely hivatalosan is megindítja a tárgyalásokat Ukrajna és Moldova uniós csatlakozásáról – jelezte a hírről beszámolva a Jevropejszka Pravda. A portál felidézi, június 7-én az Európai Bizottság megerősítette, hogy pozitív szóbeli értékelést adott Ukrajna és Moldova haladásáról az EU tavaly novemberi bővítési jelentésében megfogalmazott európai integrációs reformok terén.

Később Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook közösségi oldalon jelezte: az Ukrajnával folytatandó csatlakozási tárgyalások keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült.

„Az elmúlt napokban, hetekben óriási vita zajlott Brüsszelben arról, hogy milyen feltételek mellett induljanak meg a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával – emlékeztetett a miniszter. – Mi mindvégig azt az álláspontot képviseltük, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása az előfeltétele kell, hogy legyen bármifajta továbblépésnek. Néhány tagország hallani sem akart erről a feltételről, mi viszont világossá tettük, hogy ragaszkodunk a kisebbségek azon jogainak helyreállításához, melyek a nemzeti identitás megőrzéséhez, az anyanyelv használatához és az anyanyelven való tanuláshoz fűződnek.

Éles viták után ma este megállapodás született Brüsszelben: az Ukrajnával folytatandó tárgyalások keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült.

Most már tehát brüsszeli papírunk is van arról, hogy Ukrajnának vissza kell adni a kárpátaljai magyaroktól az elmúlt évek során elvett jogokat” – írta a miniszter.

A kárpátaljai magyarság jogvédelme hivatalosan is Ukrajna csatlakozási folyamatának részévé vált, Magyarország kormánya elérte, hogy a kárpátaljai magyarság védelmére európai szintű garancia legyen – reagált a hírre a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja június 15-én.

Az MTI által ismertetett brüsszeli közlemény idézte Bocskor Andreát, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét, aki „jelentős magyar diplomáciai sikernek” nevezte a dokumentum elfogadását.

Kijelentette: Ukrajnának, a magyarság képviselőinek bevonásával, kisebbségi akciótervet kell készítenie és a külgazdasági és külügyminisztérium által felterjesztett 11 pontban felsorolt problémákat meg kell oldania, amit az Európai Bizottság is ellenőrizni fog. Közölte továbbá: fontos előrelépés az is, hogy szintén európai uniós garanciákat kap az 1991-ben elfogadott ukrán–magyar alapszerződés végrehajtása. Ez diplomáciai siker a magyar fél részéről, a kárpátaljai magyarság számára pedig óriási eredmény az utóbbi években elvesztett jogaik visszaszerzését illetően – értékelte a döntést Bocskor Andrea.

Ferenc Viktória, a Fidesz‒KDNP EP-képviselőjelöltje úgy fogalmazott: „Örömmel és bizakodással tölt el, hogy a kárpátaljai magyarság jogvédelme hivatalosan is része Ukrajna csatlakozási folyamatának, s így ez immár nem kétoldalú, hanem európai kérdés.”

Fontos támogató tényező, hogy a Fidesz‒KDNP által elért választási eredménynek köszönhetően a kárpátaljai magyarság továbbra is rendelkezik képviselettel az Európai Parlamentben, ahol „a leghatározottabban fogunk fellépni az ukrán vállalások betartása érdekében” – közölte.

(ntk/eurointegration.com.ua/MTI)