Sajtóértesülés: Brüsszelben nem jutottak egyezségre az EU vezető pozícióinak elosztásáról

2024. június 18., 09:27

Annak ellenére, hogy az előzetes tervek szerint a mostani csúcson véglegesítették volna az Európai Unió vezető pozícióinak elosztását, nem született elvi megállapodás a tagországok vezetői között – jelentette a korrespondent.net június 18-án, kedden a Politicóra hivtkozva.

A kiadvány szerint nagy várakozás előzte meg a 27 állam- és kormányfő találkozóját, akik abban a reményben ültek tárgyalóasztalhoz június 17-én Brüsszelben, hogy az unió négy legfontosabb tisztségét elosztják a jobbközép Európai Néppárt (EPP), a szocialisták és a liberálisok jelenlegi koalíciójának képviselői között.

„De kiderült, hogy az előzetes tárgyalások nem vezettek megegyezésre az Európai Unió felsőbb intézményeinek tisztségeiről” – írta a Politico.

Így az EU vezetői nem támogatták Ursula von der Leyen kinevezését a második ciklusra az Európai Bizottság élére, annak ellenére, hogy Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár arról biztosított, közelednek a megállapodáshoz.

Ugyancsak megoldatlan maradt a portugál szocialista António Costa kinevezése az Európai Tanács elnökévé, a máltai Roberta Metsoláé az Európai Parlament elnökévé az EPP-től, valamint az észt liberális Kaja Kallasé külpolitikai főképviselővé.

(korrespondent.net/Kárpátalja)