Svájci békecsúcs: A többség aláírta a zárónyilatkozatot

2024. június 18., 16:09 , 1215. szám

Zárónyilatkozat elfogadásával ért véget vasárnap a Svájcban megrendezett kétnapos békecsúcs.

A DW emlékeztet, a találkozót Ukrajna kezdeményezésére hívták össze, és június 15-én, szombaton vette kezdetét a svájci Bürgenstock üdülőhelyen. Az eseményen Ukrajna, 91 állam és nyolc nemzetközi szervezet képviselői vettek részt. Oroszországot nem hívták meg a csúcsra. Kína nem képviseltette magát az eseményen.

Az Egyesült Államok küldöttségét Kamala Harris alelnök vezette, aki az első munkanap után távozott a konferenciáról. Harris és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő találkozóján az amerikai alelnök bejelentette, hogy Washington 1,5 milliárd dollárt különít el Ukrajna számára az energiaszektorra és humanitárius szükségletekre.

A zárónyilatkozatot 80 ország és négy szervezet képviselői látták el kézjegyükkel. Korábban jelezték, néhány vitatott pont miatt elképzelhető, hogy nem minden ország támogatja a dokumentumot. A nyilatkozatot nem támogató országok közül hat – Brazília, Mexikó, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika, India és Indonézia – a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20 csoporthoz tartozik. Nem írta alá a dokumentumot Örményország, Bahrein, Thaiföld, Líbia, az Egyesült Arab Emírségek, Kolumbia és a Vatikán sem – hívja fel a figyelmet a dpa.

A csúcstalálkozó zárónyilatkozata szerint, melyet az Ukrán Elnöki Hivatal honlapja közölt, az eseményre azért került sor, hogy „erősítsék a magas szintű párbeszédet az Ukrajna átfogó, igazságos és fenntartható békéjéhez vezető utakról”. A dokumentum egyebek mellett kimondja, hogy az ukrán atomerőműveknek és nukleáris létesítményeknek, köztük a Zaporizzsjai Atomerőműnek, Ukrajna teljes szuverén ellenőrzése alatt, a NAÜ elveivel összhangban és felügyelete mellett kell biztonságosan működniük.

Az aláírók megállapítják, hogy a globális élelmezésbiztonság a folyamatos élelmiszer-termeléstől és -ellátástól függ. Ebben az összefüggésben a szabad és biztonságos kereskedelmi hajózás, valamint a Fekete- és Azovi-tenger tengeri kikötőihez való hozzáférés rendkívül fontos. Az élelmezésbiztonság semmilyen módon nem használható fegyverként.

Végezetül a zárónyilatkozat azt is kimondja, hogy az ukrán hadifoglyokat szabadon kell bocsátani, minden Ukrajnából deportált gyermeknek és más jogtalanul fogva tartott civilnek haza kell térnie Ukrajnába.

A zárónyilatkozatot aláíró országok és szervezetek hangsúlyozzák, hogy a béke eléréséhez minden fél részvétele és párbeszéde szükséges. Ennek érdekében a jövőben konkrét intézkedéseket hoznak „minden fél képviselőinek” bevonásával.

Viola Amherd, Svájc elnöke pozitívan értékelte a békecsúcs eredményeit.

„Tekintettel a különböző kiindulási pozíciókra, eredmény, hogy a konferencia magas szinten és széles körű támogatás mellett zajlott, valamint, hogy itt, Bürgenstockban közös álláspont alakult ki” – összegzett vasárnapi zárszavában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megköszönte a csúcstalálkozó valamennyi résztvevőjének, hogy „együtt tették meg az első lépéseket a béke felé”, és hangsúlyozta, hogy Ukrajna nemcsak az emberi élet védelmével, hanem diplomáciával is válaszol az invázióra. „Igazságos törekvésünk, hogy minden ország csatlakozzon hozzánk e nemes cél érdekében” – mondta.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a csúcstalálkozón elfogadott közös nyilatkozat továbbra is nyitva áll az aláírásra „mindenki számára, aki tiszteletben tartja az ENSZ Alapokmányát”. A csúcstalálkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy technikai szinten – tanácsadói és miniszteri szinten – speciális találkozók keretében folytatják a munkát – tette hozzá.

(zzz/dw.com/president.gov.ua)