Esterházy Jánosra emlékeztek a morvaországi Mírovban

2024. június 19., 11:47 , 1215. szám

Esterházy Jánosra, a felvidéki magyarság két világháború közti vezető politikusára emlékeztek múlt szombaton a közép-morvaországi Mírovban a csehországi, a szlovákiai és a magyarországi magyarok, illetve a csehországi lengyelek képviselői.

A múlt század kilencvenes éveinek vége óta rendszeresen megtartott megemlékezést az idén is a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének (CSMMSZ) jelenleg Jenei János által vezetett ostravai helyi egyesülete, valamint Mírov település önkormányzata közösen rendezte.

Az emlékünnepséget magyar nyelvű szentmise előzte meg a helyi templomban, amelyet Balga Zoltán, a prágai magyar plébánia vezetője mutatott be.

Az egykori Rabtemetőben lezajlott megemlékezésen a csehországi és a szlovákiai magyar szervezetek, valamint a prágai magyar nagykövetség képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek el Esterházy János jelképes síremlékénél. Szintén koszorúztak az Esterházyak Lengyelországban élő leszármazottai.

Esterházy János a két világháború közötti időszakban, majd a második világháború idején küzdött a felvidéki magyarok megmaradásáért és jogaiért. A második világháborúban, az akkori fasiszta szlovák állam törvényhozásában – a szlovák parlament egyetlen magyar képviselőjeként – nem szavazta meg a zsidók deportálását elrendelő törvénytervezetet.

(MTI/Kárpátalja)