Zelenszkij és Biden biztonsági megállapodást írt alá

2024. június 19., 09:24 , 1215. szám

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke és Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke június 13-án aláírta azt a 10 évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást, amelynek célja Ukrajna orosz agresszióval szembeni védelmének erősítése. A Hetek csoportja (G7) olaszországi csúcstalálkozója közben aláírt dokumentum szerint a megállapodást is egy lépésnek szánják Ukrajna tagsága felé az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében (NATO) – írta a Reuters nyomán a DW.

A szerződés többek között rögzíti, hogy Ukrajna elleni fegyveres támadás vagy támadás fenyegetése esetén az amerikai és ukrán vezetők 24 órán belül találkoznak, hogy konzultáljanak a válaszlépésekről, és meghatározzák, milyen további védelmi szükségletei vannak Kijevnek.

Az Egyesült Államok egyben megerősíti, hogy támogatja Ukrajnát szuverenitása és területi integritása védelmében az ország keleti részén kiújuló orosz offenzíva közepette.

Mindkét fél elismeri, hogy Ukrajnának biztonsága érdekében olyan jelentős katonai erőre, fenntartható képességekre és állandó befektetésekre van szüksége védelmi ipari bázisába, amelyek megfelelnek az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) normáinak – mondja ki a szerződés.

„Az Egyesült Államok hosszú távú anyagi támogatást, kiképzést és konzultációt, hát­országi ellátást, hírszerzési, biztonsági, védelmi ipari, intézményi és egyéb támogatást kíván nyújtani az ukrán biztonsági és védelmi erők fejlesztéséhez, amelyek képesek megvédeni a szuverén, független, demokratikus Ukrajnát és elrettenteni a jövőbeni agressziót” – áll a dokumentumban.

Ezt megelőzően a nap folyamán Ukrajna biztonsági megállapodást kötött Japánnal. Kijev már 17 kétoldalú biztonsági megállapodást hozott tető alá: Nagy-Britanniával, Németországgal, Franciaországgal, Dániával, Kanadával, Olaszországgal, Hollandiával, Finnországgal, Lettországgal, Spanyolországgal, Belgiummal, Portugáliával, Svédországgal, Izlanddal, Norvégiával, Japánnal és az USA-val.

(hk/dw.com)