A rózsa betegségei és kártevői

2024. június 20., 12:09 , 1214. szám

Rózsák nélkül egyetlen virágoskert sem teljes, hiszen mind szépségükben, mind pedig illatukban egyedi virágok. Sajnos a rózsákat számos kártevő és betegség támadhatja meg. A következőkben ezekről a problémákról lesz szó. Eláruljuk, hogy mire kell odafigyelni, hogyan előzhetjük meg vagy kezelhetjük a rózsák leggyakoribb betegségeit és kártevőinek kártételét.

A rózsa betegségeit a szabadban előforduló gombák és kártevők okozzák, a betegségek mindenütt felléphetnek, függetlenül a termőhelyi viszonyoktól. Fertőzés akkor alakul ki, ha a rózsa ellenálló képessége csökken. A rózsa ellenálló képességének csökkenését több tényező okozhatja: tápanyaghiány, túlzott öntözés, öntözés hiánya, a talajszerkezet romlása, időjárási viszonyok (téli fagyok, nyári kánikula, tartós esőzés, párás idő, párás-meleg idő). Ha megszüntetjük a betegséget okozó tényezőket, amelyekre hatással lehetünk, akkor a rózsa egészsége újra helyre áll.

Gyakori betegségek

Csillagrozsda

Tünetei. A leveleken feketés foltosodás jelenik meg. A foltok széle csipkézett, innen ered a kór elnevezése. A foltok összeolvadhatnak, a levelek megsárgulnak és lehullnak. A betegséget egy gombafajta okozza, a kórokozó a lehullott leveleken telel át. Tavasszal innen kiindulva fertőződik a fiatal levélzet.

A betegség megelőzése, védekezés. Távolítsuk el, semmisítsük meg a fertőzött és lehullott leveleket. Tavasszal a betegség kialakulását megelőzendő gombaölő szeres permetezés javasolt. Kialakult fertőzés esetén is hatékony a permetezés. A kórokozó tavasztól őszig fertőzheti a növényt, ezért többszöri permetezés is szükségessé válhat. Megfelelő életkörülmények biztosításával a betegség kialakulásának kockázata csökkenthető.

Rózsarozsda

Tünetei. A leveleken és a száron tavasszal narancssárga foltok jelennek meg, amelyek később sárga színűvé, majd feketévé válnak. A fertőzött levelek elsárgulnak, majd lehullnak. A betegséget egy gombafaj okozza, a kórokozó a lehullott levélzeten és a száron telel át. Tavasszal innen kiindulva fertőződnek újra a növényi részek.

A betegség megelőzése, védekezés. Távolítsuk el, semmisítsük meg a fertőzött és lehullott levélzetet. Tavasszal lemosó permetezés javasolt, amelyet a friss levélzet kialakulásakor tanácsos megismételni. A későbbiekben időjárástól függően kell permetezni. A betegség tavasztól őszig fertőzheti a növényt, ezért többszöri permetezés is szükségessé válhat.

Botritisz

Tünetei. A rózsa virágszirmain, hajtásain és szárain lilás színű foltok keletkeznek. A virágbimbók megjelenésekor fellépő betegség a bimbók elhalását eredményezi. A fertőzést egy gomba okozza, amely tartósan párás körülmények között jelentkezik.

A betegség megelőzése, védekezés. Védekezni a fertőzött részek levágásával, megsemmisítésével lehet. Megfelelő életkörülmények biztosításával a betegség kialakulásának kockázata csökkenthető. Kialakult betegség esetén és megelőzésként is érdemes gombaölő szeres permetezést alkalmazni. A betegség többször is fertőzhet, ezért többszöri permetezésre is szükség lehet.

Rózsalisztharmat

Tünetei. A rózsa levélzetén, szárán és virágain fehéres penészes bevonat jelenik meg. Erős fertőzés estén a levelek, a bimbók és a hajtások deformálódnak. A fertőzés kialakulásának kedvez a meleg és csapadékos időjárás. A betegséget egy gombafajta okozza, amely a rügyekben telel át, és tavasszal innen kiindulva fertőzi újra a növényt.

A betegség megelőzése, védekezés. Fontos a fertőzött részek eltávolítása, megsemmisítése. Tavasszal lemosó permetezést alkalmazhatunk, majd rügypattanáskor és a levélzet kialakulásakor is célszerű permetezni. A betegség tavasztól őszig fertőzheti a növényt, ezért többszöri permetezés is szükségessé válhat.

Kártevők

Levélsodró rózsadarázs

Tünetei. A levelek a fonákjuk felé görbülnek, majd csőszerűen összecsavarodnak, azután elsárgulnak, lehullnak. A kárt egy darázs okozza, amely április végén, májusban jelenik meg. A tojásait a levél szélére rakja, ennek következtében alakul ki az összesodródás. Az összesodródott levelekben fejlődnek ki a lárvák, amelyek a leveleket megrágják. Főként tavasszal figyelhető meg a kártétele, de még nyár vége felé is előfordulhat.

Megelőzés, védekezés. A darázs várható megjelenésétől (április vége) kezdődően megelőző jelleggel permetezhetünk. Kialakult kártétel esetén is lehet ellene védekezni felszívódó rovarölő szerekkel. (Folytatjuk.)

Nadimova Erzsébet,
 az „Egán Ede” KGK JA falugazdásza,
a „Pro Agricultura Carpatika”
Kárpátalja Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa