I. Kárpátaljai Citerások Találkozója és gyermeknap Sárosorosziban

2024. június 21., 18:17 , 1216. szám

„Hármas ünnep a mai, hiszen ünnepeljük a gyermekeket, az édesapákat és a tehetséggondozó műhelyünkben is véget ért a tanév, de a mai napunk legnagyobb ünnepe mégis az első ízben megrendezett Kárpátaljai Citerások Találkozója” – kezdte ünnepi köszöntőjét Gáti Gyöngyi, a Sárosoroszi Községi Könyvtár és a Sárosoroszi Tehetséggondozó Műhely vezetője, a rendezvény megálmodója és szervezője. Nyitóbeszédében megköszönte azon szervezetek támogatását is, amelyek hozzájárultak az esemény megvalósításához, többek között: a beregszászi önkormányzat, Hiába Okszána elöljáró, a KárpátHáz Civil Szervezet, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete. „Mindenkinek hálásan köszönjük a támogatást. Abban bízunk, hogy a rendezvénnyel hagyományt teremtünk, és egy esztendő múlva a második citerás találkozót is megrendezhetjük” – zárta gondolatait Gáti Gyöngyi.

A jelenlevőket köszöntötte Hiába Krisztina, a KMKSZ Sárosoroszi Alapszervezetének megbízott elnöke, Tóth Győző, a KárpátHáz Alapítvány ügyvezetője, Varga Éva, a Beregszászi Járási Könyvtárhálózat vezetője és Orbán Sándor helyi református lelkész.

A fellépők először az összetartozás táncával mutatkoztak be, majd az Apró Borókások táncegyüttes szatmári gyermekjátékokat elevenített fel Jaró Enikő Vivien koreográfus irányításával. A Borókások nagycsoportja szi­lágysági tánccal és sárközi ugróssal örvendeztette meg a közönséget. A Hangraforgó együttes idősebb tagjai Hont megyei, majd a kisebbek zalai párosítót adtak elő citerán.

Beregi népdalokkal mutatkoztak be a Dobronyi Rózsák citeraegyüttes tagjai Mészár Katalin vezetésével. A salánki Labdarózsa citeraegyüttes (vezetőjük Harangozó Magdolna) tagjai pedig hangszerükön gyerekdalokat szólaltattak meg.

A délután folyamán a közönség többször is tapssal köszönte meg a Sárosoroszi Kultúrház Kökörcsin hagyományőrző csoportjának fellépését, akik több rövid, vidám jelenettel, valamint cowboy- és hiphoptánccal szórakoztatták a jelenlévőket. Az Oroszi Band népi zenekar előadásában szatmári dalokat hallhattunk. A rendezvényt a jelen lévő közel húsz citerás közös előadása zárta. A fellépők oklevélben, emléklapban és édességben részesültek.

A színvonalas előadásokat követően szeretetvendégséggel kedveskedtek a rendezők, amely keretében a résztvevők kötetlenül beszélgethettek, a gyerekek pedig körhintázhattak, csúszdázhattak.    

kh