Szakértő: Előfordulhat, hogy idén télen csak 5-6 órán át lesz áram naponta

2024. június 22., 15:28 , 1215. szám

Idén télen megtörténhet, hogy Ukrajnában a lakossági fogyasztók otthonaiban csak napi öt-hat órán át lesz áram. A helyzet azonban lehet jobb is – írta az RBK–Ukrajina Szerhij Kovalenkóra, a Yasno energetikai cégcsoport igazgatójára hivatkozva, aki a Forbes Business Breakfast című műsorában beszélt az energiarendszer helyzetéről június 14-én.

Amint Kovalenko kifejtette, a télre vonatkozó előrejelzés két tényezőn alapul. Az egyik, hogy sikerül-e növelni a villamosenergia-import fizikai lehetőségét. A szakértő arra számít, hogy a helyzet még a nyár vége vagy a fűtési szezon kezdete előtt megváltozik ezen a téren. A másik tényező az atomerőművi blokkok és egyéb energetikai létesítmények javítása.

Rossz hír, mutatott rá Kovalenko, hogy télen nagyobb a fogyasztás csúcsidőben, mint nyáron. Ez azonban a hőmérséklettől is függ. Például, ha télen átlagosan +10 fok körül alakul a hőmérséklet, az jó hír lesz az energiafogyasztás szempontjából.

„Ha -15 vagy hidegebb lesz, az rossz nekünk. Mert minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb a fogyasztás a fűtés miatt” – magyarázta.

A Yasno igazgatója szerint idén télen 30-35 százalékos lehet az áramtermelés deficitje.

„Válaszolva a kérdésre: a napi öt-hat óra áram a fogyasztók számára elég reális, de úgy gondolom, lehet jobb is. Attól függ, mennyit állítunk helyre. Tehát ami a téli előrejelzést illeti: szerintem abból kiindulva szükséges készüli, hogy napi 5-6 óra lesz (az áramszolgáltatás – a szerk.), de augusztus végén frissíteni kell majd az előrejelzést” – tette hozzá Kovalenko.

Az RBK–Ukrajina emlékeztet, jelenleg az áramtermelés hiánya 15 és 25% közötti.

Amint azt az Ukrenerho Nemzeti Energetikai Társaság többször is kifejtette, azért szükséges kikapcsolási ütemterveket alkalmazni, mert a tavaszi orosz rakétatámadások jelentős károkat okoztak az ukrajnai erőművekben. Az energetikai infrastruktúra jelenleg nem képes a szükséges mennyiségű villamos energiát előállítani, mint a támadások előtt.

 (ntk/rbc.ua)