Varsóiból prágai követ lett Zvaricsból

2024. június 23., 08:45

Volodimir Zelenszkij elnök június 21-én felmentette Vaszil Zvaricsot, Ukrajna lengyelországi nagykövetét, és csehországi nagykövetnek nevezte ki – tudatta a Jevropejszka Pravda (JP) az Elnöki Hivatal honlapján közzétett rendeletek nyomán.

Zelenszkij az egyik rendelettel felmentette Vaszil Zvaricsot Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott lengyelországi nagyköveti posztjáról, a másodikkal pedig Ukrajna csehországi diplomáciai képviseletének vezetőjévé nevezte ki.

Vaszil Zvaricsot 2022 februárjának elején nevezték ki lengyelországi nagykövetnek. Ezt megelőzően Ukrajna Külügyminisztériumában a Második Területi Főosztály vezetője, a Külügyminisztérium Információpolitikai Főosztályának helyettes vezetője, valamint Ukrajna Lengyelországi Nagykövetségének tanácsadó-megbízottja volt.

A JP emlékeztet, hogy Ukrajnának 2022 júliusa óta nem volt csehországi nagykövete, vagyis azóta, hogy Jevhen Perebijnisz akkori nagykövetet felmentették. Perebijnisz jelenleg külügyminiszter-helyettes.

A cseh fél többször kérte Ukrajnát, hogy mielőbb nevezzen ki prágai nagykövetet. 2023 novemberében a Külügyminisztérium vezetője, Dmitro Kuleba bejelentette, hogy Kijev döntött a jelölt személyéről.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)