Az SZBU őrizetbe vette Andrij Baloga munkácsi polgármestert és Mihajlo Lanyo járási tanácsi elnököt korrupció miatt

2024. június 25., 11:30

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) nyomozói kedden őrizetbe vették Andrij Balogát, Munkács polgármesterét és Mihajlo Lanyót, a Munkácsi Járási Tanács elnökét korrupciós földügyletekben történt részvétel miatt – számolt be az rbc.ua hírportál az SZBU Telegram-csatornájára hivatkozva.

A jelentés szerint a nyomozás megállapította, hogy mindkét tisztségviselő visszaélt hivatali helyzetével annak érdekében, hogy mélyen áron alul értékesítsen egy 3 hektárnál nagyobb területű telket a belvárosban.

Az ügylet szervezője a kerületi tanács elnöke volt, aki rendkívüli tekintéllyel rendelkezik alvilági körökben. Ráadásul a múltban kétszer választották meg parlamenti képviselőnek, egyik esetben az időközben betiltott Régiók Pártja színeiben.

A polgármester a városi tanács ülésén biztosította a döntés meghozatalát a telek közel kilencszeresen alulértékelt áron történő eladásáról. A vevő egy magáncég volt, amelynek tényleges irányítója maga a járási tanács elnöke.

„Az ügylet alapja egy szakértői pénzügyi értékelés volt a telek árának alulbecsülésével. Az ügy iratai szerint az értékbecslő cég tulajdonosait az „alulbecsülés” érdekében megvesztegették. Az ilyen machinációk következtében 84,6 millió hrivnya piaci értékű földterületet 9,6 millió hrivnyáért adták el” – áll az SZBU közleményében.

Ezen túlmenően a polgármester 6 hónap fizetési haladékot adott a fent említett cégnek.

(vb/karpat.in.ua)