Kizárják a felsőoktatási intézményekből a katonai gyakorlati alapképzést megtagadó férfi hallgatókat

2024. június 25., 19:36

A gyakorlati alapképzés megtagadása a katonai szolgálatra alkalmasnak minősített férfi hallgatók által alapul szolgál az oktatási intézményből való kizárásukhoz – derül ki a miniszteri kabinet 2024. június 21-i 734. számú határozatához csatolt A felsőoktatásban részt vevő ukrán polgárok és rendőrtisztek általános katonai alapképzésének eljárásrendjéből, amelyet a korrespondent.net ismertetett június 25-én, kedden.

„A felsőoktatásban résztvevő férfiak számára a gyakorlati alapképzés elvégzése kötelező feltétele az adott képzési program elsajátításának (beleértve az alapképzést, az orvosi, gyógyszerészeti vagy állatorvosi szakon szerzett mesterképzést is). A gyakorlati alapképzés elvégzésének megtagadása a képzésben résztvevő, katonai szolgálatra alkalmasnak minősített férfi által alapja az oktatási intézményből való kizárásának, az oktatási jogszabályoknak megfelelően” – áll a dokumentumban.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy a nappali vagy duális képzésben résztvevők, a katonai felsőoktatási intézmények és a felsőoktatási intézmények katonai oktatási egységeinek kadétjai, valamint a sajátos képzési feltételű, rendőrtiszteket képző felsőoktatási intézmények kadétjai vesznek részt általános katonai alapképzésben, a felsőoktatási intézmény tulajdonformájától függetlenül.

(korrespondent.net/Kárpátalja)