Ismeretlenek támadtak egy katonára Dnyipróban

2024. június 26., 15:47 , 1216. szám

A jelek szerint újabb furcsa ügybe keveredhetett Mikola Tiscsenko parlamenti képviselő. A történtekre még az Elnöki Hivatalban is reagáltak.

Június 20-án jelentette az Ukrajinszka Pravda (UP), hogy Dnyipróban ismeretlenek megtámadták Dmitro Pavlovot, a Védelmi Minisztérium Hírszerzési Főosztálya Kraken speciális egységének volt katonáját, amikor az gyermekével sétált.

A Telegram-csatornákon megjelent felvételek tanúsága szerint egyenruhás emberek csoportja körbevett egy civil ruhás személyt és megbilincselte. Az egyenruhások egyike átkutatta a sértett táskáját, s úgy tűnik, megütötte a sértettet.

Utóbb ‒ a közösségi médiának hála ‒ kiderült, hogy a támadók Mikola Tiscsenko parlamenti képviselő testőrségének tagjai. A jelentések szerint Pavlov és Tiscsenko között nézeteltérés támadt.

A Hromadszke a Nemzeti Rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy az ügyben két büntetőeljárás is indult, az egyik szándékos könnyű testi sértés, a másik szabadságtól való jogellenes megfosztás miatt.

Tiscsenko a közösségi médiában megjelent posztjában megerősítette, hogy Dnyipróban tartózkodik. Kijelentette, hogy a város a „csalás központjává” vált.

„Ma [június 20-án] közösen felfedtük a »kilencek« egyesült bűnözői csoport több címét is. Ez a botofarmok nagy hálózata, több mint száz címmel Ukrajna-szerte. A szervezők nagy részét már azonosították” – idézi az UP Tiscsenkót.

A hírekre még az Elnöki Hivatalban (OP) is felfigyeltek.

„A képviselő (Mikola Tiscsenko – a szerk.) viselkedése teljesen szégyenletes. Nincs rá mentség” – írta a Telegramon június 21-én Andrij Jermak, az OP vezetője, akit a DW idéz. Hozzátette: előzőleg megnézte Tiscsenko és a katona közötti dnyiprói konfliktusról készült videófelvételt. „A bűnüldöző szerveknek határozottan van mire reagálniuk. [...] Én már rég nem fogadom el a tetteit, és nem értem azokat. [...] Tiscsenko magatartása összeegyeztethetetlen a népképviselői státusszal” – tette hozzá az OP vezetője.

A DW emlékeztet, hogy 2023 elején Tiscsenko képviselőt, aki a Nép Szolgája párt frakcióvezető-helyettese volt, felmentették frakcióbeli tisztségéből, és kizárták a pártból. A döntés oka a honatya thaiföldi útja volt, amely ellenkezett a köztisztviselők külföldre utazására vonatkozó jelenlegi szabályozással.

(hk/pravda.com.ua/dw.com)