A főügyészhelyettes és a barátnő vagyona

2024. július 1., 12:09 , 1216. szám

Az elmúlt napok egyik fura híre volt, hogy Andrij Kosztyin főügyész nem jelent meg a Legfelső Tanácsban, hogy választ adjon a helyettese, Dmitro Verbickij vagyonosodásával kapcsolatos kérdésekre. Ruszlan Sztefancsuknak, a Legfelső Tanács elnökének írt levelében, amelyet Jaroszlav Zseleznyak képviselő (Hang frakció) hozott nyilvánosságra, Kosztyin azt javasolta, hogy halasszák el a parlamenti meghallgatást „a hatósági vizsgálat eredményének megszületéséig” – jelentette a Szabadság Rádió (SZR) ukrán nyelvű hírszolgálata.

A főügyész levelében közölte, hogy a médiában megjelent, a helyettese vagyonát érintő tényekkel kapcsolatban hatósági vizsgálatot rendelt el, amely folyamatban van. Jelezte azt is, hogy „ezzel egyidejűleg a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) vizsgálatot folytat Verbickij életvitelével kapcsolatban”. Emellett Kosztyin tudatta, „az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU – a szerk.) nyomozói büntetőeljárást indítottak D. A. Verbickij esetleges jogalap nélküli gazdagodása miatt”, Ukrajna Büntető törvénykönyvének 368-5. cikkelye alapján.

„Figyelembe véve a fentebb jelzett körülményeket, helyénvalónak tűnik elhalasztani a helyzet megvitatását Ukrajna Legfelső Tanácsában a hivatalos vizsgálat eredményének megérkezéséig. Ez lehetővé teszi a vonatkozó információk teljességének és objektivitásának biztosítását” – jelezte Kosztyin.

Az SZR korábban a Korrupcióellenes Ügyészség sajtószolgálatától úgy értesült, hogy a NABU május 13-án indította meg a büntetőeljárást, egy héttel a Szhemi (az SZR projektje) első oknyomozó anyagának megjelenése után, amely szerint Dmitro Verbickij a kijevi Konik üdülőtelep egyik sorházában telepedett le, amelyet az unokaöccse vásárolt meghatalmazás alapján egy odesszai üzletember számára, a piaci árnál hatszor olcsóbban.

A Szhemi második oknyomozó anyagában Verbickij barátnőjéről, Hrisztina Iljnickáról volt szó, aki 2024-ben egy új Porsche és egy háromszintes ház tulajdonosa lett (ugyancsak a Konikban), amelyek összértéke legalább 52 millió hrivnya, bár az államnak bevallott összes jövedelme az elmúlt évtizedben valamivel több mint 360 ezer hrivnyát tett ki.

A Szhemi műsorához fűzött kommentárjában Verbickij kijelentette, hogy nem segített anyagilag Iljnickának. Nem tagadta viszonyát a nővel, de megjegyezte, hogy kapcsolatuk – amint az SZR fogalmaz – nem családi jellegű.

Iljnicka sem tagadta viszonyát a férfival, szintén hozzátéve, hogy „ebben a szakaszban” a kapcsolat nem családi jellegű. A nő a 2024-ben szerzett, összesen több mint 50 millió hrivnya értékű tulajdonát többek között meg nem nevezett előző barátjával korábban közösen birtokolt „jachtbizniszével” magyarázta. A férfitól állítólag több aktívumot is örökölt. A Szheminek sikerült megtudnia ennek a vállalkozónak a nevét. Özvegye az újságíróknak kijelentette, hogy férje még halála előtt érvénytelenítette a szóban forgó végrendeletét, és az nem lépett hatályba. Ezt igazolják a nyilvántartásokban szereplő bejegyzések is.

Dmitro Verbickij 2022 szeptemberében lett Andrij Kosztyin főügyész helyettese. Ezt megelőzően az Ivano-Frankivszk, Odessza és Mikolajiv megyei ügyészségeken dolgozott. 2020-tól 2022-ig, a Főügyészi Hivatalba történt kinevezéséig az Odessza Megyei Ügyészség helyettes vezetője volt.

(hk/radiosvoboda.org)