Biztonsági megállapodást írt alá Ukrajna és az EU

2024. július 3., 11:00 , 1217. szám

Volodimir Zelenszkij elnök, valamint Charles Michel és Ursula von der Leyen uniós intézményvezetők június 27-én aláírták az Ukrajna és az Európai Unió közötti biztonsági megállapodást – közölte a Jevropejszka Pravda.

Az aláírásra az Európai Tanács üléstermében került sor, mielőtt kezdetét vette volna az ET ülése.

„Az EU biztonsági kötelezettségvállalásai közé tartozik Ukrajna biztonságának és védelmének kiszámítható, hosszú távú és fenntartható támogatása, többek közt a Közös biztonság- és védelmi politika küldetései révén, valamint tágabb kötelezettségvállalások a biztonsági szférában” – áll a megállapodásban, amelyet a DW idéz.

Szó van a dokumentumban Ukrajna katonai felszerelésekkel történő folyamatos és hosszú távú ellátásáról, katonai kiképzésről, a védelmi reform végrehajtásának támogatásáról, az európai és az ukrán védelmi ipar együttműködéséről.

A megállapodás további témái: a kiber- és hibrid fenyegetésekkel szembeni ellenálló képesség növelése, aknamentesítés, a polgári biztonsági szektor reformja és a bűnüldöző szervek támogatása, a lőfegyverek elterjedésének visszaszorítása, az energia- és nukleáris biztonság támogatása, a hírszerzési adatok és műholdfelvételek megosztása.

A megállapodás nemcsak Ukrajna védelmének támogatását garantálja, hanem a makroszintű pénzügyi és humanitárius segélyt, az újjáépítés és a reformok támogatását is.

„Az EU eltökélt szándéka, hogy továbbra is minden szükséges politikai, pénzügyi, gazdasági, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást biztosít Ukrajnának és népének, ameddig és olyan intenzíven, amennyire csak szükséges” – áll a dokumentumban.

(szcs/dw.com/eurointegration.com.ua)