A DBR megvizsgálja a Szodolj altábornagy elleni panaszt

2024. július 3., 17:17 , 1217. szám

Az Állami Nyomozó Iroda (DBR) ellenőrzi Jurij Szodolj altábornagy cselekedeteit abban az időszakban, amikor Harkiv térségében irányította a védelmet – jelentette a Szuszpilne június 29-én a DBR sajtószolgálatára hivatkozva.

Tájékoztatásuk szerint a DBR megvizsgálta Bohdan Krotevicsnek, az Azov dandár (Ukrán Nemzeti Gárda) törzsfőnökének folyamodványát. Krotevics szerint Szodolj a Horticja Hadműveleti Stratégiai Haderőcsoport (OSZUV) korábbi parancsnokaként túlléphette hatáskörét, valamint alkalmatlansággal vádolta az altábornagyot. A DBR arról biztosított, hogy a bejelentésben szereplő valamennyi körülményt ellenőrizni fogják.

Az Ukrajinszka Pravda szerint a DBR-nél megvizsgálták Krotevics panaszát, és „csatolták az orosz csapatok Harkiv megyében történt határáttörésének körülményeit vizsgáló tény szerinti büntetőeljárás anyagaihoz”. Ebben az ügyben többek között jogi minősítést kapnak a Horticja OSZUV parancsnokságának intézkedései a védelmi műveletek tervezése és végrehajtása során a szóban forgó térségben.

A DW emlékeztet, Krotevics június 23-án kezdeményezte a DBR-nél, hogy vizsgálják ki Szodolj ügyét. Véleménye szerint a tábornok felelős „megyék, városok tucatjainak és ukrán katonák ezreinek elvesztéséért”. Krotevics úgy véli, hogy az altábornagy „több ukrán katonát ölt meg, mint bármelyik orosz tábornok”.

Korábban jelentették, Szodolj februárban váltotta Szerhij Najevet az ukrán egyesített erők élén. Előtte a tengerészgyalogság parancsnoka volt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban már június 24-én bejelentette, hogy úgy döntött, felmenti Szodoljt, és Andrij Hnatov dandártábornokot nevezi ki a helyére.

Szodolj esete nem egyedi. A korrespondent.net vasárnapi jelentése szerint Marjana Bezuhla parlamenti képviselő a Facebook közösségi oldalon közölte, hogy feljelentette a DBR-nél Olekszandr Szirszkijt, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokát. Állítása szerint Szirszkij megsértette a Büntető törvénykönyv 351. cikkelyét, amennyiben akadályozta Ukrajna népképviselőjének tevékenységét.

(pszv/suspilne.media/pravda.com.ua/dw.com/korrespondent.net)