Kovalenko: Az alap-előrejelzés fél nap áram nélkül télen

2024. július 3., 19:21 , 1217. szám

Ukrajnában télen 12 óráig is eltarthatnak az áramkimaradások. Ez az alap-előrejelzés, a helyzet javulhat, de romolhat is – jelezte Szerhij Kovalenko, a Yasno energetikai vállalat vezérigazgatója a delo.ua-nak adott interjúban.

Előrebocsátva, hogy bármilyen prognózis feltevéseken alapul, a szakértő megjegyezte: a reális előrejelzéseket a téli áramkimaradások hosszára vonatkozóan augusztus végén célszerű elkészíteni. Ehhez előre kell jelezni a hiányt, amihez viszont tudni kell, hogy mekkora lesz a várható fogyasztás és a termelés.

Kovalenko emlékeztetett, jelenleg az atomerőművek erőművi blokkjainak egy része javítás alatt áll. Ősszel ismét működni kezdenek, és ezért nagyobb lesz az áramtermelés. Ugyancsak folynak a helyreállítási munkálatok a víz- és hőerőművekben. A termelés egy bizonyos részét helyreállíthatják. Ezenkívül számolni kell az áramimporttal: Ukrajna jelenleg maximum 1,7 GW-ot tud importálni. Szó van az áteresztőképesség bővítéséről 2 GW-ra vagy ennél is nagyobb mértékben.

A Yasno vezérigazgatója mindebből levonja a következtetést, hogy nagy valószínűséggel kijelenthető, őszre növekedni fog a generáció – persze, ha nem vesszük figyelembe az energetikai objektumok elleni esetleges újabb támadásokat, amelyek változtathatnak a helyzeten. Ugyanakkor az áramfogyasztás télen a legnagyobb.

„Az alap-előrejelzésem az, hogy 30-35 százalék körüli hiány lesz az energiarendszerben. Mit jelent ez a fogyasztók számára? Ha ellátják árammal a kritikus infrastruktúrát, és csak ezután osztják el a maradékot, akkor a fogyasztók számára a hiány 50%-ot tesz ki. Vagyis az alap előrejelzés 12 óra áram nélkül” – mondta Kovalenko.

Szerinte rosszabb is lehet a helyzet, ha nem állítják helyre a megsemmisült termelőkapacitásokat, és nem születik megegyezés az importról. De javulhat is az ellátás, ha minden tervezett létesítményt újraindítanak és a hőmérséklet kedvező lesz.

Az RBK–Ukrajina emlékeztet, az orosz támadások következtében Ukrajnában több hőerőmű megsemmisült, köztük a Harkiv melletti zmijivkai és a Kijev megyében található tripilljai. A minap az Ivano-Frankivszk Megyei Katonai Közigazgatás bejelentette, hogy a burstini hőerőművet nem lehet helyreállítani az ellenséges támadások után.

Ezenkívül az oroszok támadást intéztek az ukrajnai elosztóhálózatok ellen. Mindez oda vezetett, hogy az energetikusok korlátozások bevezetésére kényszerülnek.

(hk/delo.ua/rbc.ua)