Megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások: hogyan tovább?

2024. július 3., 12:57 , 1217. szám

Június 25. kétségtelenül bevonul Ukrajna és Moldova történelmébe: ezen a napon az Európai Unió hivatalosan is megnyitotta a csatlakozási tárgyalásokat a két tagjelölt állammal. Kijevben és Brüsszelben a pillanatot máris történelminek nevezik, de ez csak az első lépés egy igen hosszú úton – derül ki a DW összeállításából.

A csatlakozási tárgyalások hivatalosan az Európai Unió országai és a tagjelölt ország kormányközi konferenciájával kezdődnek – erre az eseményre került sor június 25-én Luxemburgban. A konferencián az európai fél bemutatja a nemrég elfogadott tárgyalási keretet, amely a további tárgyalások alapja lesz, meghatározzák az egyeztetések tartalmát, formátumát és rendjét.

A konferencia után kezdetét veszi a tárgyalások fő részének előkészítő folyamata, az átvilágítás, vagyis megvizsgálják, megfelelnek-e a tagjelölt ország törvényei az uniós jognak. Az átvilágítás várhatóan hamarosan, még júliusban elkezdődik. Ezek kétoldalú találkozók lesznek, amelyek során a jelölt ország bemutatja jogszabályainak az uniós joghoz való közelítését mind a 33 fejezetben, amelyek mindegyike külön tárgyalási témának van szentelve. Az átvilágítás az Európai Bizottság jelentésével zárul az ukrán jogszabályok uniós jognak való megfeleléséről.

Az átvilágítás után a felek megkezdik a tárgyalásokat az egyes fejezetekről. A cél, hogy a tagjelölt állam maradéktalanul végrehajtsa az uniós jogszabályok átvételét, és biztosítsa az azoknak való teljes megfelelését a csatlakozás során. A tárgyalási folyamat csak a hat tematikus blokkba csoportosított 33 tárgyalási fejezet lezárása után ér véget.

Lehetetlen megjósolni, meddig tartanak a tárgyalások. Charles Michel, az Európa Tanács elnöke korábban csatlakozási célként a 2030-as esztendőt nevezte meg, a szakértők véleménye azonban megoszlik a tekintetben, hogy tartható-e ez a határidő, különös tekintettel arra, hogy Ukrajnában háború folyik.

(ntk/dw.com)