Potápi Árpád: Közel kétezer külhoni szervezet nyert el támogatást az Együttműködő Nemzet Program keretében

2024. július 3., 09:10 , 1217. szám

Közel kétezer külhoni szervezet nyert el támogatást a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett Együttműködő Nemzet Program Külhoni szervezetek működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatása című pályázati kiírás keretében – közölte a nemzetpolitikáért felelős államtitkár június 25-én az MTI-vel.

Potápi Árpád János felidézte: 2024 az együttműködő nemzet éve a nemzetpolitikában. Ennek jegyében hirdették meg a külhoni magyar szervezeteknek szóló pályázati felhívást idén márciusban.

Kiemelte, a pályázat célja a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való kapcsolatai fejlesztésének előmozdítása, valamint magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése volt.

A kiírásra a magyarság szülőföldön való boldogulása szempontjából meghatározó tevékenységet folytató szervezetek nyújthattak be pályázatot működésük, fejlesztéseik és eszközbeszerzéseik támogatására, valamint programjaik és rendezvényeik megvalósítására. A pályázat keretösszege 2 milliárd forint volt, az egy pályázattal elnyerhető összeg pedig maximum 2 millió forint – ismertette az államtitkár.

A támogatható célok között szerepelt az infrastrukturális fejlesztés és eszközbeszerzés, képzőművészeti alkotások (szobor, emlékjel, emléktábla) létrehozása, magyar nyelvű írott és elektronikus sajtó, könyvkiadás, oktatási-nevelési, kulturális és hagyományőrző programok, rendezvények, fesztiválok, valamint szórványprogramok, hitéleti, egyházi, ifjúsági és sportprogramok segítése.

A felhívásra 2 161 pályázat érkezett, ezek közül 1 922 nyert el támogatást. A nyertes pályázatok közül Erdélyből 1 028, Felvidékről 453, Vajdaságból 218, Kárpátaljáról 164, Horvátországból 41, Szlovéniából 18 érkezett.

A támogatást elnyert projektek között szerepel például a Beregszászi Görögkatolikus Esperesi Hivatal programjainak és a Beregrákosi Gimnázium infrastrukturális fejlesztésének támogatása és számos más projekt.

Potápi Árpád János kiemelte: a pályázattal támogatott mintegy 2 000 cél több száz külhoni magyar közösség életét és mindennapjait fogja segíteni, az egyházi területtől kezdve a kulturális, oktatási és ifjúsági programokon át a sport területéig.

(MTI/Kárpátalja)