Kanadai támogatásból újult meg a gáti óvoda konyhája

2024. július 4., 09:27

2024 nyarán megújult a Gáti Hópehely Óvoda konyhája. A nagyszabású felújítás a kanadai székhelyű Rákóczi Alapítvány támogatásával jött létre.

A kanadai Rákóczi Alapítvány 1953-ban jött létre, s máig aktívan működő szervezet. Céljai között szerepel összegyűjteni a Kanadában élő magyarokat és magyar felmenőkkel rendelkezőket, emellett kiemelt figyelmet fordítanak a Kárpát-medence magyarságára. Az általuk működtetett Magyarságismereti Mozgótábor több évtizedes múltra visszatekintő 10 napos – korábban 18 napos – tábor, mely során a külhoni fiatalok bejárva egész Magyarországot életre szóló élményekkel gazdagodnak. A mozgótábor 2008-ban elnyerte az Európai Parlament első ifjúsági Nagy Károly-díját, amely az európai identitás és integráció eszméit hirdető kiváló munkát ismerte el. A Magyarságismereti Mozgótábor vezetői – néhai Aykler Béla és Papp-Aykler Zsuzsa – 2012 novemberében a New York-i Amerikai Magyar Alapítvány George Washington-díját kapták meg, amellyel elismerték munkájukat a magyarság népszerűsítéséért és a magyar diákok támogatásáért világszerte.

Az alapítvány évek óta különös figyelmet szentel Kárpátaljának. Étkeztetési programot támogat a megyeszékhelyen, nagy értékű adományt irányzott vidékünkre az orosz–ukrán háború kitörésekor is. Most a gáti óvodát támogatták.

Gabóda Szabina, az óvoda igazgatója hetilapunknak nyilatkozva elmondta: „Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy szebb, jobb és színvonalasabb környezetet biztosítsunk a gyerekek számára. Kiemelten fontosnak tartjuk a magyar identitásra való nevelést. Hálásan köszönjük, hogy a Rákóczi Alapítvány felkarolta ügyünket, s mára egy megújult konyhában készülhetnek el az ételek az óvodások számára. A nagy teljesítményű páraelszívó berendezés, a rozsdamentes acélból készült eszközök, a konyha falazatának felújítása nagyszerű fejlesztés, mely által fejlődik intézményünk. A legutóbbi felújítás 2009-ben történt, a jelenlegi után pedig egy új konyha áll közvetlenül a munkatársak rendelkezésére, közvetve pedig a gyerekek szolgálatára.”

LI