Hadkötelesek foglalása: A vállalkozók öt fő probléma megoldását kérik

2024. július 5., 10:34 , 1217. szám

Az Európai Üzleti Szövetség (EBA) elemezte az üzleti szférának a foglalással (бронювання) kapcsolatos igényeit, és a Legfelső Tanácshoz, valamint az ukrán kormányhoz fordult öt kulcsprobléma megoldását kérve. Ezek többek között az adatfrissítés határideje, az eFoglalás (еБронювання) és a gazdasági foglalás – jelentette a forbes.ua június 27-én.

A vállalkozók szeretnék, ha a kormányzat támogatná és elősegítené a hadkötelesek adatfrissítési időszakának 150 napra történő meghosszabbításáról szóló törvényjavaslat mielőbbi elfogadását. A Védelmi Minisztérium információi szerint június 25-ig a hozzávetőleg 11 millióból mindössze 2,3 millió hadköteles frissíthette katonai nyilvántartási adatait a törvényi előírásoknak megfelelően. Már most nyilvánvaló, hogy a július 16-i határidőig nem minden hadköteles tudja majd frissíteni adatait, többek közt az állam csekély kapacitása miatt. Ezért a határidő további 90 nappal történő meghosszabbítása logikus lépés, és a gazdasági szereplők teljes mértékben támogatják – közölte az EBA.

Kérik továbbá, hogy a lehető leghamarabb indítsák el az eFoglalás rendszert. A dokumentumok előkészítésétől a foglalási rendelet kézhezvételéig tartó folyamat átlagosan két hónapig tart, és jelentős adminisztrációs erőforrásokat igényel mind az államtól, mind a vállalkozásoktól. Mint írják, egyre gyakrabban fordul elő, hogy a hatóságok indoklás nélkül megtagadják a foglalást. A Szövetség ezért is szorgalmazza az eFoglalás rendszer mielőbbi elindítását a Gyija portálon keresztül mind a kritikus infrastrukturális, mind a nemzetgazdasági szempontból kritikus vállalkozások számára a folyamatok felgyorsítása és a listák egyeztetése kapcsán, bármilyen visszaélés kizárása érdekében.

Biztosítsanak 30 napos mozgósítás alóli mentességet a lefoglalt hadköteleseknek és azoknak, akiknek a foglalása folyamatban van, hogy frissíthessék adataikat a TTSZTK-ban – sürgeti az EBA. A TTSZTK-ba való eljutás kapcsán fennálló bizonytalanság sok katonakötelest arra késztet, hogy elkerüljék ezt a látogatást. A 30 napos mentelmi jog biztosítása jelentősen növelné a katonai nyilvántartás minőségét és hatékonyságát országos szinten – vélik.

Kérik, tegyék lehetővé a létszámkorlát nélküli lefoglalását azoknak a szállítási ágazatban dolgozó munkavállalóknak, akik közvetlenül részt vesznek az áruszállítás folyamatában. Az országon belüli árufuvarozás nagy részét, valamint az import és export műveletek oroszlánrészét teherjárművek végzik. A megfelelő számú elérhető ember, akik készek a volán mögé ülni, az állam gazdasági biztonságának garanciája – jelezte az EBA.

Szorgalmazzák a gazdasági foglalás bevezetését. A gazdasági szereplők készek megvitatni a kormányzat felhatalmazott képviselőivel a különféle foglalási modelleket, és eldönteni, melyik lehet a leghasznosabb az állam számára. A vállalkozásoknak fontos, hogy rendelkezzenek hatáskörrel, és önállóan határozhassák meg, mely alkalmazottak kritikusak a működésük szempontjából.

Korábban jelentették, jelenleg mindjárt három, a gazdasági foglalásról szóló törvényjavaslat van a parlament előtt. A kormánynak hamarosan frissítenie kell a hatályos foglalási szabályokat.

(szcs/forbes.ua)