A székely népviselet napját ünnepelték több székelyföldi településen

2024. július 8., 11:50 , 1218. szám

A székely népviselet napját ünnepelték több székelyföldi településen, ahol múlt pénteken teljes munkaközösségek öltötték magukra népviseletüket vagy annak egy darabját.

A székely népviselet napját hagyományosan az Ezer Székely Leány Napja találkozó előtt egy nappal tartják a térségben a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes felhívására, így hangolódva az ünnepre.

A népviseletbe öltözött egyének és közösségek a róluk készült fotókat közösségi oldalukon is megosztják. A néptáncegyüttes Facebook-oldalán közzétett felvételek tanulsága szerint pénteken a Hargita megyei önkormányzat, az egyes polgármesteri hivatalok, könyvtárak, pékségek, gyógyszertárak munkaközösségei is székely népviseletet öltöttek.

Az alkalomból Csíkszeredában bemutatták a FolkApp népviselet-generátor alkalmazást. Ennek fejlesztésére a Csíkszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület (CsEKE) nyert mintegy 31 ezer eurós támogatást a LEADER program keretében. Ehhez felkutatták, lefotózták, majd digi­talizálták és szakmai leírással együtt elérhetővé tették a nagyközönség számára a Csík térségében fellelhető népviseleteket.

 (MTI/Kárpátalja)