Vorohtában a helyiek megtámadták a TTSZTK ellenőrző pontját, mert az „elriasztotta” a turistákat

2024. július 9., 19:09 , 1218. szám

Az Ivano-Frankivszki Területi Toborzási és Szociális Támogatási Központ (TTSZTK) jelentette, hogy a helyi lakosság az ellenőrzőponton megtámadta katonájukat, megrongálták annak autóját, mivel szerintük elriasztotta az üdülőhelyre tartó látogatókat – írta az Ukrajinszka Pravda július 4-én.

„A helyzet a következő: Vorohta határában van egy ellenőrző pont, ahol vizsgálják az okmányokat. A helyi lakosok azt állítják, hogy emiatt nem keresik fel az üdülőhelyet azok, akik kibújnak alkotmányos kötelességük teljesítése, a katonai szolgálat alól” – írta a TTSZTK a Facebook közösségi oldalon.

A központ állítása szerint július 4-én vorohtai lakosok „konfliktust kezdeményeztek” és megtámadták a katonájukat, megrongálták annak gépkocsiját. Hozzátették: a katona sebesült, korábban „a hasonló személyek” (értsd: a szolgálat alól kibújók) helyett harcolt.

A BBC News Ukrajina tudósítása szerint a régió lakói arról beszélnek, hogy csökkent a turisták száma, mert az emberek félnek az erőszakos mozgósítástól, és állítólag emiatt robbant ki a vorohtai konfliktus. Mások viszont éppen azért tettek le az utazásról, mert látják a helyiek hozzáállását a TTSZTK-hoz – teszi hozzá a portál.

A BBC újságírója szerint Ivano-Frankivszk megyében rendszeresen jelennek meg ellenőrző pontok az utakon, akárcsak a többi megyében. És mint sokfelé Ukrajnában, a régióban is akadnak példák a kényszerbeszállításra a TTSZTK-ba – teszi hozzá.

„Az udvarokon fogdossák őket. Sokszor láttam. Tegnap egy férfi ment dolgozni, hát elkapták az udvaron és beültették egy autóba. Dolina városában egy férfi kivitte a szemetet, alsónadrágban és pólóban ment ki, és onnan vitték el. Majd a VLK-n adtak rá egyenruhát, hogy ne járkáljon alsógatyában” – mondta el a BBC News Ukrajinának egy ivano-frankivszki asszony.

Amikor az ellenőrző pontnál összegyűlt tömeg bántalmazni kezdte az autóban ülő katonát, egy rendőr megpróbált közbeavatkozni, igyekezett megnyugtatni az embereket, ami egy idő után sikerült is neki. Az összegyűltek egyike követelte, hogy a rendőr vegyen fel jegyzőkönyvet, mert szerintük a katona a gépkocsiban megpróbált az emberek közé hajtani.

Utóbb a rendőrség közölte, hogy két büntetőeljárás indult a történtek miatt: garázdaság és a fegyveres erők tevékenységének akadályozása miatt.

A katonánál a vegyi égési sérülés mellett az orr és az arc lágyrészeinek zúzódásait diagnosztizálták – közölte a jaremcsei kórház.

A TTSZTK Facebook-oldalán azt írta: nem értik, ki ellen tiltakoznak a helyi lakosok.

„Falubélijeik ellen, akik most harcolnak és védik hazánkat? Férfiak százezrei ellen, akik életüket kockáztatva harcolnak hazánkért? Lehet, hogy a helyiek általában Ukrajna ellen tiltakoznak?” – tették fel a kérdést.

A vorohtai konfliktus után heves vita bontakozott ki az Ivano-Frankivszki TTSZTK oldalán. Egyesek azzal vádolták a TTSZTK munkatársait, hogy embereket rabolnak, és a közösség a TTSZTK önkénye ellen lázadt fel. Mások bírálták azokat az embereket, akik bántalmazták a katonát.

Mindenesetre a vorohtai ellenőrzőpont megszűnt. A TTSZTK ugyanakkor ígéri, hogy továbbra is ellenőrizni fogják az érkezők okmányait.

(pszv/pravda.com.ua/bbc.com.ua)