Az EU és 21 ország aláírta az Ukrajna Megállapodást

2024. július 12., 09:27

Az Európai Unió és 21 állam a NATO-csúcstalálkozón aláírta az Ukrajna Megállapodást (Ukraine Compact), amely koordinálja és felgyorsítja az általuk Kijevnek nyújtott védelmi segítséget. Az Európai Bizottság ezt július 11-én, csütörtökön este tudatta, közzétéve a dokumentum szövegét – írja a korrespondent.net.

Tájékoztatásuk szerint a megállapodást az Egyesült Államok, Belgium, Kanada, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Izland, Olaszország, Japán, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság vezetői írták alá az Európai Tanács elnökével, az Európai Bizottság elnökével és Ukrajna elnökével együtt.

A megállapodás rendelkezik az Ukrajna kétoldalú szerződéseiben lefektetett célok megvalósításáról. Az aláírók vállalják, hogy támogatják Ukrajna védelmét katonai felszerelések biztosításával, pénzeszközökkel és az ukrán katonák kiképzésével. Ez magában foglalja az együttműködést az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoporton, a Képességek Koalícióján, az Ukrajna biztonsági támogató és kiképző parancsnokságon, az EU ukrajnai katonai segítségnyújtási misszióján keresztül.

A Ukraine Compact azt is előírja, hogy felgyorsítják a segítségnyújtást a leendő ukrán védelmi erők 2027-ig tartó fejlesztéséhez, a támogatásnak a 2030-as évekre való kiterjesztésének lehetőségével. Ennek érdekében félévente miniszteri szinten összeül az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport, hogy felülvizsgálja és jóváhagyja a fejlesztési ütemtervet.

Abban az esetben, ha a jelenlegi háború befejezése után újabb orosz támadás éri Ukrajnát, az aláíró országok kötelesek gyorsan a legmagasabb szinten találkozni, hogy meghatározzák a további lépéseket Ukrajna támogatására.

(korrespondent.net/Kárpátalja)