43-an vették át oklevelüket a Rákóczi-főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének diplomaátadó ünnepségén

2024. július 13., 13:15

A hagyományokhoz hűen ünnepélyes keretek között kapta kézhez oklevelét a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Felsőfokú Szakképzési Intézetének 43 végzős diákja július 12-én a beregszászi római katolikus templomban.

A tanévzáró és diplomaátadó ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődött, melyen Molnár János római katolikus püspöki helynök, Zán Fábián Sándor református püspök és Virág Szabolcs görögkatolikus pap hirdette Isten igéjét.

A magyarok nemzeti imádsága és a Rákóczi-főiskola himnuszának eléneklése után az egybegyűlteket elsőként Csernicskó István, a II. RF KMF rektora köszöntötte. „Úgy érzem most magam, mint az a diák, aki készül ugyan a vizsgára, felelt is a legtöbb feltett kérdésre, de az eredményre való hosszas várakozás közben nem biztos benne, hogy mindenre jó választ adott. Az csak később derül ki. Önök, kedves végzős fiatalok, az intézményünkben töltött évek alatt sok kérdést kaptak tanáraiktól a vizsgákon, és mivel itt ülnek, a diplomájukra várva, minden bizonnyal a legtöbbre sikerrel válaszoltak. […] A valódi kérdések azonban csak most, a diploma átvételét követően következnek majd. A válaszokat mindenkinek magának kell megtalálnia, ami nem könnyű” – szólt a főiskola rektora a fiatalokhoz, akiknek azt kívánta, hogy találják meg helyüket a folyton változó világban, leljenek rá azokra a biztos pontokra, amelyek mindig irányt mutatnak az útelágazásoknál, és legyenek céljaik, amelyekért érdemes lelkesen, töretlenül haladni előre.

„Ez az alkalom mindig kiemelt jelentőséggel bír számunkra, hiszen lehetőséget kapunk arra, hogy együtt tekintsünk vissza az elmúlt év eredményeire, és megünnepeljük közösségünk összetartó erejét” – emelte ki ünnepi beszédében Soós Katalin, a II. RF KMF Felsőfokú Szakképzési Intézetének igazgatója, hozzátéve: ma a kitartást és az elhivatottságot is együtt ünneplik, ugyanis „minden diákunk és tanárunk munkája hozzájárult ahhoz, hogy sikeres évünk legyen”. Ezt alátámasztja, hogy az elmúlt tanév kihívásai ellenére a végzősök közül 11-en kitüntetéses oklevelet vettek át, emellett pedig 51 dicsérő oklevelet állítottak ki tanulóiknak kitűnő tanulmányi eredményeikért, az iskola életében való aktív részvételért, példaértékű magatartásért és szorgalomért, valamint a tanulmányi versenyeken elért kimagasló eredményeikért.

„Hét éve, 2017-ben adtuk át először az ifjú szakember diplomákat a főiskola átriumában, akkor 66 fiatal vette át a megérdemelt okiratot” – tekintett vissza az intézmény első diplomaátadójára Soós Katalin, így folytatva: „Ma először adunk ki szakképesítésről szóló diplomát 43 végzősnek, akikre hálával és büszkeséggel tekintek, csakúgy, mint az itthon maradt, többi 262 diákunkra is.” A következő tanév minden bizonnyal új kihívásokat tartogat, de az igazgatónő biztos abban, hogy a közösség ereje és elszántsága Isten segedelmével minden nehézségen túlsegíti őket.

„Sok sikert kívánok mindegyikőtöknek! Higgyetek magatokban, és soha ne felejtsétek el, hogy milyen értékesek vagytok. Remélem, hogy minden álmotok valóra válik, és büszkék lehettek mindarra, amit elértetek és el fogtok érni. Köszönöm, hogy részesei vagyunk az utatoknak, és remélem, hogy emlékeztek majd azokra az értékekre és tanításokra, amelyeket iskolánkban sajátítottatok el” – helyezte a végzősök szívére Soós Katalin.

Czomba Sándor, Magyarország Nemzetgazdasági Minisztériumának foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében aláhúzta: a diploma, amit a diákok átvehettek, megmutatja, hogy a küldetés a legnehezebb időkben is irányt ad; az elkötelezettség előrevisz, és ha mindehhez kitartás párosul, akkor az eredmény sem marad el.

„A kárpátaljai magyarság, Beregszász polgárai tudják, hogy merre tartanak: fejlődő, lehetőségeket kínáló, a fiataloknak teret adó települést, térséget építenek. Teszik ezt azzal a küldetéssel, azzal a tudattal, hogy munkájukkal erősítik az itteni magyarok közösségét és az egész magyarság összetartozását” – fejtette ki Czomba Sándor, hozzátéve: mindig nagy örömmel látogat el Beregszászba, elsősorban azért, mert ő maga is hosszú évek óta szívén viseli a magyar szakképzés ügyét. Az államtitkár megjegyezte: korszerű, versenyképes tudást adó szakképzési rendszer nélkül egyetlen ország fejlődése sem képzelhető el.

Czomba Sándor konstatálta továbbá, hogy a nehéz, embert próbáló évek után Kárpátalján működik a közösség intézményrendszere, jelenléti oktatásban működnek a felsőoktatási, a szakoktatási és a közoktatási intézmények. Mindez az itt élők akaraterejének, a civil és egyházi szervezetek áldozatvállalásának köszönhető – tette hozzá, kiemelve: ezt a munkát a magyar kormány is mindvégig támogatta. „Tesszük ezt azért, mert tudjuk – ezt küzdelmes évszázadok bizonyították –, hogy kitartásunknak, élni akarásunknak, az Istenbe és nemzetünkbe vetett hitünknek köszönhető, hogy sikerült megmaradnunk a Kárpát-medencében. A szülőföldön való megmaradás záloga pedig nem más, mint a magyar nyelvű oktatás, hiszen az óvodában, iskolában erősödnek meg anyanyelvükben, kultúrájukban és identitásukban a felnövekvő nemzedékek” – húzta alá a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

A Rákóczi-főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézete hét évvel ezelőtt indította el az Év diákja elnevezésű kezdeményezést. A díjat hagyományosan a tanévzáró ünnepségen adja át Soós Katalin igazgatónő. Az Év diákja kitüntetést ezúttal a kimagasló tanulmányi átlaggal rendelkező Ádám Edina III. évfolyamos óvodapedagógiai szakos diák érdemelte ki.

A díj átadása után a IV. évfolyamos óvodapedagógia szakos tanulók előadták az Ilyenek voltunk című ismert magyar dalt, majd Darcsi Julianna szólót énekelt. A búcsúzó diákok nevében Lenyó Barbara turizmus szakos diák mondott köszönetet. Ezután a végzősök fogadalomtételére került sor. Az eskü szövegét Ilosvay Sámuel alkalmazott matematika szakos végzős olvasta elő diáktársainak.

A tanulmányok befejezését igazoló oklevelek általános ismertetését követően Soós Katalin igazgatónő, Csernicskó István rektor és Orosz Ildikó, a II. RF KMF elnöke átadták a szakonként felvonuló végzősök diplomáit.

A diákhimnusz eléneklése után a friss diplomásokat a harmadik évfolyamosok nevében Bahus Edina és Taraczközi Anasztázia köszöntötték.

Az ember egész életén át három dologra vágyik: hogy biztonságban, stabilitásban éljen, és kiszámítható legyen a jövő – jelentette ki beszédében Orosz Ildikó. „Ezzel szemben az életet az instabilitás jellemzi” – tette hozzá. „Önök, kedves fiatalok, tanulmányi idejük alatt megtapasztalhatták, hogy az életünk folyton változik: előbb a koronavírus-járvány okozott instabilitást, majd kitört a háború. A kérdés az, hogy fel vagyunk-e minderre készülve. Azt kell, hogy mondjam: nem igazán. Pedig az életben egyetlen állandó: maga a változás. Minden változás, még a legrosszabb is, magában hordoz valamilyen lehetőséget és azt, hogy egy kicsit jobb dolgok felé vigyen minket. A változás és a változás kezelése lehet egy alapvető cél. Remélem, az elmúlt négy évben tanáraiknak sikerült önöket felkészíteniük a változás kezelésére. Kívánom, hogy tudják megállni helyüket a világban, hiszen új felfedezések jönnek, új ismeretekkel bővülünk, és ezekkel úgy kell élnünk, hogy azt a javunkra tudjuk fordítani, s a nap mint nap feltett kérdésekre megtaláljuk a megfelelő választ: azt a választ, amely előbbre visz minket” – mondta útravalóul a friss diplomásokhoz szólva a Rákóczi-főiskola elnöke.

A diplomaátadó ünnepség végén a történelmi egyházak képviselői Isten áldását kérték a jelenlévőkre, majd a rendezvény a Szózat eléneklésével zárult.

CsA