ENSZ: Rekordszámú civil áldozata volt az orosz támadásoknak májusban

2024. július 14., 19:20 , 1218. szám

Az orosz támadások felerősödése márciusban, áprilisban és májusban jelentős veszteségekkel járt a polgári lakosság körében – derül ki az ENSZ Ukrajnai Emberi Jogi Megfigyelő Missziójának jelentéséből, amelyet a korrespondent.net ismertetett július 4-én.

„Májusban közel egy éve a legmagasabb volt a civil áldozatok száma, az Oroszországi Föderáció harcai idén tavasszal szörnyű veszteségeket okoztak a polgári lakosságnak, különösen Harkivban és Harkiv megyében. A szüntelen támadások emberek tragikus halálához, a lakosság kényszerű kitelepítéséhez, valamint házak és vállalatok lerombolásához vezettek” – mondta el Danielle Bell, az ENSZ-misszió vezetője.

A világszervezet szerint a március 1. és május 31. közötti időszakban Ukrajnában leg­alább 436 civil vesztette életét és 1760-an megsebesültek Oroszország cselekményei miatt.

A polgári lakosságot ért jelentős veszteségek fő okai között említette az ENSZ, hogy az orosz hadsereg nagy erejű légibombákat és rakétákat vetett be lakott területen, valamint legalább öt esetben intézett egymást követő támadást ugyanazon hely ellen rövid időn belül („kettős támadás”), amelyek számos áldozatot követeltek a katasztrófaelhárítók körében.

Az ENSZ emlékeztetett, hogy tavasszal az orosz hadsereg 2022–2023 tele óta a legnagyobb támadássorozatot hajtotta végre Ukrajna kritikus fontosságú energetikai infrastruktúrája ellen.

„Az energia-infrastruktúra elleni támadások öt hulláma polgári áldozatokat és emberek millióinak jelentős fennakadásokat okozott az áramellátásban országszerte, ami továbbgyűrűző hatást gyakorolt a vízellátásra, a mobil- és internetes kommunikációra, valamint a tömegközlekedésre” – jelezte Bell.

Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziója szerint az áldozatok száma májusban 31%-kal nőtt áprilishoz képest, és 2023 júniusa óta a legmagasabb volt.

(szcs/korrespondent.net)