Időseknek szóló előadás az eszenyi Bárka Ifjúsági Központban

Megelőzni nem, de késleltetni lehet a demenciát

2024. július 15., 17:37 , 1219. szám

Az időskori demenciával kapcsolatos kérdésekről tartott előadást az eszenyi Bárka Ifjúsági Központban Kenéz-Popovics Erika szociálpedagógus, a Kárpátaljai Keresztyén Diakóniai Jótékonysági Alapítvány házi beteggondozója, aki 22 éve foglalkozik idősgondozással. A Dorcas Ukrajna Jótékonysági Alapítvány és az Eszenyi Református Egyházközség közös, szombat délutáni programja sok érdeklődőt vonzott nem csupán Eszenyből, de a Csapi kistérség környékbeli református gyülekezeteiből is.

A program Soós Zsolt tiszaásványi és tiszaújfalui református lelkész igehirdetésével indult.

Az előadó, Kenéz-Popovics Erika szerint sokan úgy tudják, a demencia, vagyis a szellemi leépülés az öregedés természetes velejárója – de ez nem igaz. Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy igen magas életkorban is friss a gondolkodása az egészséges szépkorúaknak.

A demenciát egyértelműen olyan betegségek okozzák, melyek bár idősebb korban valóban gyakoribbak, de kivizsgálást és kezelést igényelnek annak érdekében, hogy elöregedő társadalmunkban a nyugdíjas éveket az emberek többsége aktívan élje meg, és ne szoruljon rá családja, hozzátartozói ápolására.

Az előadó kifejtette: „A demencia a magasabb kognitív funkciók károsodásával jár, így károsodik az emlékezet, a gondolkodás, a járás, a nyelvhasználat, a véleményalkotás és a döntéshozatali képesség.” A diagnózishoz szükséges a memóriaromláson túl legalább egy tünet jelenléte az alább felsoroltakból: 1. az absztrakt gondolkodás károsodása (ez megmutatkozhat például a különbségek és azonosságok felismerésének, a fogalmak meghatározásának, a közmondások értelmezésének nehézségében); 2. az ítélőképesség károsodása; 3. beszédzavar; 4. személyiségváltozás.

A betegségnek elkülöníthető az elsődleges és másodlagos formája. Az elsődleges vagy primer demenciáknak nincs kimutatható oka, maga a memóriaromlás a betegség egyik fő jellemzője. Ide sorolják a szakemberek a leg­gyakoribb demenciatípusokat: az Alzheimer-kórt, a Lewy-testes betegséget (DLB), a Parkinson-kórhoz társuló demenciát, a multiszisztémás atrófiát (MSA) és a Hallervorden–Spatz-betegséget. A primer demenciák jelenleg nem gyógyíthatók hatékonyan, de bizonyos gyógyszerek néhány évre kitolják a teljes ápolást igénylő szakaszt, és megkönnyítik a beteget gondozó hozzátartozó életét.

Ugyanakkor a másodlagos demenciák rizikófaktorai az érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az érszűkület, az alkoholizmus és a különféle koponyasérülések. Ezekben az esetekben a szellemi teljesítmény romlását valamilyen betegség vagy egészségkárosító szokás okozza. A demenciák, amelyek ebbe a kategóriába sorolhatók, rendszerint megállíthatók és részben visszafordíthatók. Az előadó számtalan gyakorlati tanáccsal látta el hallgatóságát. Mint fogalmazott: „A demenciát nem lehet elkerülni, de a kezdetének a határait ki lehet tolni tanulással, egészséges étkezéssel, fizikai aktivitással. Az orvostudomány pontosan nem ismeri még a demencia kialakulásának az okait, kigyógyulni egyik változatából sem lehet, csak a szellemi hanyatlás lassítása és a tünetek enyhítése lehetséges” – összegezte Kenéz-Popovics Erika, aki a demenciával élők hozzátartozóit is hasznos tanácsokkal igyekezett ellátni.

A szervező, Kótun Okszána, a Dorcas Ukrajna Jótékonysági Alapítvány közösségfejlesztő projektjének menedzsere elmondta, hogy ez az előadás elsőként Eszenyben hangzott el, ugyanakkor más közösségekbe is el szeretnének látogatni. Az Eszenyben tapasztalt érdeklődés is igazolja, hogy szükség van a szépkorúaknak szánt, egészségügyi és más kérdésekkel foglalkozó előadásokra. Sajnos nagyon sok idős szembesül olyan gondokkal, amelyekről fél beszélni, szégyelli, nem érti, mert nem rendelkezik megfelelő tudással erről, és ezért nem is fordulnak segítségért. Aki tudja, hogy mi történik vele, kihez fordulhat segítségért, jó esetben már nem fél segítséget kérni. Ennek köszönhetően pedig megkaphatja a szükséges támogatást. „Előadásunkkal ez a célunk, illetve más korosztályokat is igyekszünk ezzel megcélozni, hogy szükség esetén ők is tudják megfelelő módon támogatni szépkorú rokonaikat, ismerőseiket, esetleg szomszédaikat” – összegezte a Dorcas Alapítvány menedzsere.

A sokakat megszólító előadás végére az eszenyi gyülekezet szeretetvendégséggel készült, ahol az eszenyi és a szomszédos falvak református gyülekezeteiből érkezett idős embereknek alkalmuk nyílt találkozásokra, kötetlen beszélgetésekre is. 

Badó Zsolt