Lista készül a fizetett egészségügyi szolgáltatásokról

2024. július 19., 08:36 , 1219. szám

Az ukrán miniszteri kabinet elfogadta azon esetek listáját, amikor az állami és kommunális egészségügyi intézmények olyan egészségügyi és kiegészítő szolgáltatásokat nyújthatnak, amelyekre nem terjed ki az egészségügyi garanciaprogram, vagyis amelyekért fizetnie kell a páciensnek – jelentette az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja.

A kormány erre vonatkozó határozatát július 5-i ülésén fogadta el, a rendelkezés azonban csak 2025. január 1-jén lép hatályba.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szerint a kormányhatározat szükséges lépés az egészségügyi rendszer átláthatósága és az egészségügyi intézmények pénzügyi bevételeinek normalizálása felé.

„Ez segít visszafogni az informális kifizetéseket és csökkenteni a korrupciós szabálysértéseket, hiszen minden beteg egyértelműen tudni fogja, mire terjed ki és mire nem terjed ki az egészségügyi garanciaprogram. A díjszedésnek az állam által állítólag nem fedezett »kontrasztanyagos CT-ért« és a betegektől való szélhámos pénz­zsarolás egyéb kísérleteinek meg kell szűnniük. Az egészségügyi intézményeknek elegendő idejük van a listák összeállítására és a betegek megfelelő tájékoztatására” – jelezte az illetékes.

A kormányhatározat szerint 2025. január 1-től a polgároknak teljes díjat kell fizetniük:

– ha szakorvoshoz fordulnak orvosi beutaló nélkül – kivéve azokat az eseteket, amikor a beutaló nem szükséges;

– a jogi személyekkel kötött szerződések alapján nyújtott egészségügyi szolgáltatásokért;

– a biztonsági és védelmi szféra, valamint az Állami Ügyek Hivatalának egészségügyi szolgáltatásaiért azon betegek esetében, akik nem tartoznak ezek ellátási köréhez;

– a szolgáltatásokért, amelyek nem részei az Állami Garancia Programnak.

A miniszteri kabinet határozata szabályozza továbbá az egészségügyi alapellátás igénybevétele során a beteg által fizetendő kiegészítő szolgáltatások kérdését:

– egészségügyi szolgáltatások nyújtása a beteg lakóhelyén vagy tartózkodási helyén – feltéve, hogy ezt nem az egészségi állapota követeli meg, hanem a kívánságára történik;

– az önálló orvosválasztás lehetősége tervezett egészségügyi szakellátás nyújtásakor a kórházban;

– a beteg kívánságára fokozott komfortfokozatú kórteremben való elhelyezés.

Az Egészségügyi Minisztériumnak 2025. január 1-jéig felül kell vizsgálnia az egészségügyi szolgáltatások táblázatát a nemzeti osztályozó kódjaival együtt oly módon, hogy azok megfeleljenek az egészségügyi garanciaprogramban szereplő szolgáltatásoknak, amelyek költségét a lakosság számára az állam állja.

A jövőben az egészségügyi garanciaprogramban nem szereplő egészségügyi szolgáltatások fizetősek lesznek.

A módosítások bevezetését követően a fizetett egészségügyi ellátásról kötelező lesz elismervényt kiállítani, amelyet az intézmény dolgozói bevezetnek az egészségügy elektronikus rendszerébe. A szolgáltatásokért a polgárok csak készpénz nélküli fizetéssel számolhatnak majd el, a kórház hivatalos számlájára utalva a pénzt.

(zzz/life.pravda.com.ua)