Mélyponton a dinnye ára az elmúlt három évet tekintve

2024. július 19., 14:28

A görögdinnye ára július 18-án legalább 35%-kal alacsonyabb volt, mint egy héttel korábban – írja az Ekonomicsna Pravda az EastFruit nyomán.

A hír szerint a helyi görögdinnye ára Ukrajnában szinte egyik napról a másikra gyorsan esik, és máris jóval alacsonyabb a tavalyinál.

A múlt héten a görögdinnye átlagos nagykereskedelmi ára Ukrajnában 15 hr/kg-ra esett, ami a minimális mutató legalább az elmúlt három idényt tekintve.

A július 18., csütörtöki állapot szerint a hazai piacon a görögdinnye nagykereskedelmi tételei a kínált tétel minőségétől, fajtájától és nagyságától függően 5–14 hr/kg közötti áron voltak megvásárolhatók.

A jelentések szerint a görögdinnye árának ilyen meredek zuhanása az idei szezonban több okra vezethető vissza. Először is ez a kultúra termesztésének Ukrajnán belüli áthelyezésének következménye.

A gazdák a görögdinnye árának csökkenését a helyi görögdinnye piaci kínálatának jelentős növekedésével magyarázzák. Július második felétől az Ukrajnában uralkodó hőség miatt jelentősen felgyorsult a görögdinnye érése.

A déli régiókban tapasztalható szokatlan szárazság negatívan befolyásolja a görögdinnye minőségét a termőföldeken, ami csak növeli az árcsökkenés ütemét.

További terhelést jelent a piac számára a görögdinnye stabil szállítása Ukrajnába Közép-Ázsia országaiból, ahol ez a termék jelenleg sokkal megfizethetőbb és jobb minőségű.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)