Átfogó villamosenergia-termelési programot dolgozott ki Kárpátalja

2024. július 20., 18:41 , 1220. szám

Kárpátalja a villamos energia decentralizálásán dolgozik. Mivel az új áramelosztási sémákat rövid időn belül szinte lehetetlen kiépíteni, a régió átfogó villamosenergia-termelési programot dolgoz ki: szél- és vízerőművekről, napelemekről, gázdugattyús berendezésekről van szó.

Tarasz Trindjak, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció Gazdasági és Regionális Fejlesztési Főosztályának vezetője ennek kapcsán elmondta: „Minden, az áramtermeléssel kapcsolatos projektre készen állunk, láthatják, már áll az első szélturbina. Még nem indítottuk el, de már készül a következő. Jók ezek a projektek, hosszú távúak, komoly hatással lesznek a jövőben a régió energiatermelésére. Nagyon sok naperőmű jött létre már, és el kell mondanunk, hogy ezek a naperőművek nemcsak az üzleti életben jelentek meg, hanem a lakosság körében is népszerűek. Érdekelnek bennünket a hidroenergetikai, valamint a gyorstermelési, a gázdugattyús állomások telepítésére vonatkozó projektek is.”

Állami és regionális szinten is folyamatban vannak az alternatív energiaforrások termelését ösztönző programok. Például egy-egy vállalkozás igénybe veheti az 5–7–9%-os elérhető hitelek kibővített kínálatát. A maximális hitelösszeg 150 millió hrivnya, a kamat 5–9%, a hitel futamideje 10 év.

„Ezek a dolgok már működnek, meg vannak hirdetve. Ukrajnában több mint 40 partnerbankja van a programnak, Kárpátalján hét ilyen nagy bank van, egyrészt állami bankok, és készek hitelezni ezt az irányvonalat. Azoknál a projekteknél, amelyek a több mint 150 millió hrivnyába kerülő létesítmények telepítését biztosítják, vannak külön megoldások, ezekben az esetekben 13,5%-os a hitelkamat” – tette hozza Tarasz Trindjak.

 A lakosság számára kamatmentes hitelezési programot dolgoztak ki, amely július 20-án kezdi meg működését. 480 ezer hrivnya háztartásonként, a futamidő 10 év. A feltétel csak az, hogy a pénzt akkumulátorral működő nap- vagy szélerőmű telepítésére kell fordítani.

A főosztályvezető a programmal kapcsolatban kiemelte: „Például a napelem, az inverter, de akkumulátorral is kell rendelkeznie, vagyis ne feledjék, hogy ezek az emberek energiát termelnek, de az akkumulátoroknak köszönhetően könnyebben átvészelik az áramszüneteket.”

Az 5 éves, 7%-os hitelt veheti igénybe a Saját házat regionális program résztvevője. Emellett Kárpátalján új típusú költségtérítést vezetnek be azon magánszemélyek számára, akik saját költségükön telepítettek napelemes erőművet. Ha egy személy igazoló dokumentumok nyújt be, háztartásonként 20 000 hrivnya összegű kompenzációra lesz jogosult a megyei költségvetésből. Az üzleti életben továbbra is érvényben marad az Energy Help program, melynek célja a vállalkozók anyagi támogatása. Az elmúlt évben 26 millió hrivnyát utaltak ki a megyei költségvetésből generátorok, akkumulátorok és naperőművek vásárlására.

„A vállalkozók számára a kompenzáció maximális összegét 300 ezer hrivnyában határozták meg. Ez az egyik mutató, a másik pedig, hogy a kompenzáció összege nem haladhatja meg a telepített berendezés költségének 30%-át. A harmadik korlátozó kritérium pedig a kompenzáció összege, amelyet készek vagyunk folyósítani, az nem lehet több, mint az előző évben befizetett személyi jövedelemadó és egységes adó összege” – bővítette a tudnivalókat a főosztályvezető.

Ami a költségvetésből finanszírozott intézményeket illeti, jelenleg a szociális szféra objektumainak zavartalan működését biztosító komplex megoldások kidolgozásán dolgoznak. Az Egészségügyi Minisztériummal közösen olyan dokumentumcsomagot dolgoznak ki, amelyek Kárpátalja 6 járási kórházának működését biztosítják napelemes erőművek telepítésével. Folyamatban van a megyei kommunális intézmények megyei támogatási programjának kidolgozása is. Ami pedig a kistérségek területén működő iskolákat, óvodákat, kórházakat és egyéb intézményeket illeti, ezek működését a helyi hatóságoknak kell biztosítaniuk. A decentralizáció keretein belül szinte minden önkormányzat önellátó lett, ezért a saját területén lévő kritikus létesítmények működéséről nekik kell gondoskodniuk.

(TV21 Ungvár/ V. I.)