Háromezer tyúkot adományozott a Magyar Református Szeretetszolgálat Kárpátaljának

2024. július 20., 20:20 , 1220. szám

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) nemre, vallásra, politikai hovatartozásra való tekintet nélkül, a rászorultság elve mentén nyújt segítséget elsősorban a Kárpát-medencében élő nélkülöző emberek számára. Számos külföldi missziót szerveztek az elmúlt években, hogy a természeti és humanitárius katasztrófák által sújtott térségekben segítsenek. Ismét Kárpátaljának segítettek: 3 000 szárnyast adományoztak.

Kótyuk Zsolt, a Szürtei és a Tiszasalamoni Református Egyházközség lelkipásztora hálával beszélt az adományról, annak sorsáról: „A Magyar Református Szeretetszolgálat egy nagyívű döntést hozott akkor, amikor úgy döntött, hogy a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek (KRE) háromezer szárnyast ajándékoz. Ennek az a célja, hogy az egyházmegyék a saját döntésük szerint a saját gyülekezeteikben osszák szét a szárnyasokat. Ez a program már néhány napja tart. A Máramaros-Ugocsai Egyházmegyében megtörtént a kiosztás, a Beregi és az Ungi Egyházmegyében pedig hamarosan lezárul. Ennek a folyamatnak a keretében a Tiszasalamoni Református Egyházközség is kapott 41 db tyúkot. A gyülekezetünk presbitériuma azt a döntést hozta, hogy szeretné felajánlani a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon számára. Minden gyülekezet más-más módon dönt erről a lehetőségről, például a Szürtei Református Egyházközségben úgy döntöttünk, hogy gyülekezetünk legidősebb tagjait ajándékozzuk meg egy-egy szárnyassal, melyet saját belátásuk szerint tudnak majd felhasználni.

A szeretetszolgálat felajánlása csodálatos és sokat jelentő, de mindenképpen fontos megfogalmaznunk azt, hogy a szeretet mindig áldozatokat kíván, és az, hogy ezt a projektet kivitelezzük, azt is jelenti, hogy a helyi közösségeknek meg kellett szervezniük, hogy milyen módon történjen a kiosztás. […] A Tiszasalamoni Református Egyházközség azért döntött úgy, hogy a nagydobronyi gyermekotthon számára ajánlja fel ezt a lehetőséget, mert a gyerekotthon létezése óta számtalan hatalmas projekttel támogatta már nemcsak a Kárpátaljai Református Egyházkerület minden gyülekezetét, hanem több, nehéz helyzetben lévő intézményt, azok vallási hovatartozása nélkül. Úgy gondoltuk, hogy abból a nagyon sok támogatásból, szeretetből, melyet a gyermekotthon projektjein keresztül kaptunk, most szeretnénk egy keveset visszaadni, igaz, hogy jelképesen, de hisszük, hogy rajtunk túlmutató, hisszük, hogy Isten dicsőségét szolgálja, és mi magunk is szívügyünknek tekintjük a gyermekotthon sorsát.”

Köszönetét fejezte ki az adományért Katkó Andrea, a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon igazgatója, aki hangsúlyozta: „A Tiszasalamoni Református Gyülekezet rendszeresen támogat bennünket, ezúttal is a nekik szánt adományt ajánlották fel az otthonnak. A szárnyasoknak különösen örülünk, hiszen a gyerekek hússal való táplálkozásának nagy részét a csirkehús teszi ki. Levest egyszerre kb. 6 kg csirkehúsból készítünk, pörkölthöz pedig akár 12 kg is szükséges. Füstölni is szoktunk csirkehúst, igaz, csak télen. Elkészítésének külön hangulata van – nagyon szeretik a gyerekek. Jelenleg 104 gondozott van az otthonban, és 120 főre kell főzni, ezért külön örülünk minden felajánlásnak.”Soós Zsolt tiszaásványi és tiszaújfalui református lelkész mondataiból is csak a hála cseng ki: „Nagy öröm számunkra, hogy az MRSZ által és a KRE szervezésében most olyan rászorulókat tudunk segíteni – nagyon különleges módon, tyúkokkal –, akik nehéz helyzetben vannak, és akiknek nagy szükségük van olyan támogatásokra, amelyek az élet alapfeltételei, mint az élelem és a tisztes megélhetés, de sajnos egyre inkább luxuscikkekké váltak az utóbbi időben. Az én gyülekezeteimben 41-41 tyúk elosztásáról kellett dönteni.” Hozzáfűzte, kétféle lehetőség van: az egyik, amikor közvetlenül a rászorulónak adják ezeket a tyúkokat, külön kiválasztva azokat, akik fenn is tudják tartani az állatokat, a másik módja az, és ez a nehezebb, ha a gyülekezetnek van olyan szolgálattevője, aki elvállalja, hogy fenntartja ezt a 41 tyúkot, a tojásokból és majd a húsból támogatja azokat, akiknek egyébként adták volna. Ennek az útnak több a buktatója. Ám minden gyülekezet egyedül dönt a saját adottságaihoz mérten, mi pedig hisszük, hogy minden döntés az emberek épülésére fog szolgálni.

VI