A pedagógusok halasztásáról a mozgósítás alól

2024. július 21., 18:34 , 1219. szám

 „Olvastam az interneten egy cikkben, hogy távolról sem minden pedagógus jogosult halasztásra a mozgósítás alól. Valamilyen új rendelkezésről van szó? Mi a lényege?”

– Nem született újabb rendelkezés a pedagógusok halasztásáról. Valószínűleg arról lehet szó, hogy a cikk fel kívánta hívni a figyelmet, hogy a pedagógusokat a mozgósítás alóli halasztás nem illeti meg automatikusan, ehhez meg kell felelniük két feltételnek, amelyeket A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról szóló törvény (Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію») ír elő. E jogszabály 23. cikkelye 3. pontjának 2-es alpontja kimondja, hogy mozgósítás idején a speciális időszakra többek között nem hívandók be katonai szolgálatra:

a) a felsőoktatási és felsőfokú szakképzési intézmények, tudományos intézmények és szervezetek tudományos fokozattal rendelkező tudományos és tudományos pedagógiai munkatársai, valamint a felsőfokú szakképzési, szakképzési (műszaki szakképzési), általános középfokú oktatási intézmények pedagógiai dolgozói, akik

b) főállásban, legalább 0,75 állásban dolgoznak ezekben az intézményekben.

Vagyis annak, hogy egy pedagógus halasztást kapjon, feltétele, hogy valamely oktatási intézményben kell dolgoznia főállásban (azaz nem mellékállásban), pontosabban legalább háromnegyed (0,75) állásban.

Fontos megjegyezni, hogy az oktatási intézmények további munkatársai, például a laboránsok, könyvtárosok stb. számára a halasztásnak ez a lehetősége nem biztosított.

hk